Истина ли е? Робот прави чудеса на плажа в Анталия

Как помага на спасителите

Истина ли е? Робот прави чудеса на плажа в Анталия | StandartNews.com

Роботът, наречен „Фасти“, който придружава спасителите на световноизвестния плаж Коняалтъ в Анталия, достига до давещ се човек на 100 метра за 20 секунди и го спасява за 45 секунди.

Анталия винаги е била притегателна точка за много турци и чужденци за лятната почивка.

Сега сезонът е в разгара си, а и все още има много летовници заради деветте почивни дни около празника Курбан Байрам, по плажовете на туристическия град. 

45 спасители, работещи в 6,5-километровата зона по плажовете в Анталия, работят в 34 кули, разположени на всеки 200 метра. Те се грижат гражданите да имат спокойна и безопасна почивка. 

Роботът, който тежи 14 килограма и може да маневрира бързо по водната повърхност, се управлява дистанционно от спасителите на брега. Роботът може да работи върху водната повърхност поне 45 минути без спиране. Той може лесно да пренася тежест от 200 килограма. Роботът има камери и осветителни системи, има и високоговорител, използван за сигнализация.

Учението на спасителите на плажа за работа с робота, което беше проведено неотдавна, беше проследено с интерес от гражданите на плажа и медиите. 

В рамките на учението роботът за секунди достигна човек в беда на 30 метра от брега. След това успя да го извлече на брега за минута.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай