Испанска реч в кметство Париж

Пълен провал за социалистите във Франция, исторически успех за националистите

Испанска реч в кметство Париж | StandartNews.com

Тежко поражение на местните избори във Франция претърпяха социалистите на президента Франсоа Оланд. Управляващите успяха да спасят влиянието си в Париж, но загубиха Тулуза, където спечели опозицията. Националистите пък се похвалиха с най-добрия резултат от избори в историята. Очаква се в близките дни да бъдат обявени промени в правителството.

Премиерът Жан-Марк Еро призна провала на правителството на местния вот. "Тези избори бяха белязани от значителното недоволство на онези, които ни гласуваха доверие през май-юни 2012 г.", каза премиерът, който също може да пострада при правителствените промени.

Местните избори, които са първият тест за президента Франсоа Оланд от идването му на власт през 2012 г., ще останат в историята с рекордно ниската за страната избирателна активност. 38 на сто от французите не упражниха правото си на глас.

Големият победител след балотажите е партията на бившия президент Никола Саркози "Съюз за народно движение" с 45,91% от гласовете. Социалистите спечелиха 40,57% подкрепа, а Национален фронт на Марин льо Пен - 6,48 на сто. 155 града с население от 9000 до 100 000 души изневериха на социалистите, които успяха обаче да спасят Париж. Ан Идалго става първата жена кмет в близо двехилядната история на френската столица.
Сред завоеванията на т.нар. Синя вълна с над 100 000 души население са Тулуза, Сент-Етиен, Анжер, Реймс, Амиен и Каен. Десницата запазва и Марсилия - втория по големина град във Франция. В същото време крайнодесният "Национален фронт" на Марин льо Пен ще поеме управлението в рекордните 11 града, което е повече от прогнозираното след първия тур.

Като градоначалник на Париж Ан Идалго обещава да продължи делото, започнато от Бертран Деланое - по-специално 10 хил. нови жилища, още 5000 места в яслите, улеснен достъп до медицински услуги. Заявява, че няма да вдига данъците и ще води същата политика, гарантираща сигурност и насочена към големи културни събития, под знака на която преминаха последните десет години.

Отговаряла досега за развитието на градската среда, Ан Идалго си приписва заслугите за успеха на "Велиб" - обществените велосипеди на свободен достъп. Тя иска да превърне Париж в "град-вселена", "новаторски град, създаващ работни места, природосъобразен град, където можеш да се разхождаш пеш и с колело". 54-годишната Идалго е дъщеря на имигранти от Испания и феминистка. Тя обича да казва: "Да си парижанин, не означава да си роден в Париж, а да се преродиш в този град".

Два белгийски града скъсаха с близнаците си

Белгийските градове Арлон и Фарсиен обявиха, че прекъсват връзките си с френските градове Аянж и Бокер, с които са побратимени. Причината за решението на белгийските власти е победата на Националния фронт в двата френски града на местните избори, съобщи АФП.

"Не споделяме същите ценности. Вратата не е напълно затворена, но ако някой от избраниците на националния фронт иска да дойде в нашия град, няма да е добре дошъл", каза кметът на Арлон Вансен Маню.
Община Фарсиен също ще замрази отношенията с френския Бокер, с който са побратимени от 40 години. "Политически не можем да продължим сътрудничеството с тези хора заради идеите им. Занапред няма да приемем покани за посещение, а и ние няма да ги каним", каза на свой ред кметът на града Юг Байе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай