Иран призна, че е свалил украинския самолет

Виновниците ще бъдат наказани, твърдят в Техеран

Иран призна, че е свалил украинския самолет | StandartNews.com

Катастрофата с украинския самолет в Техеран е причинена от човешка грешка и "американския авантюризъм", заяви иранският външен министър в Twitter, предаде БТА.

"Тъжен ден. Предварителни заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм доведе до катастрофа", написа Мохамад Джавад Зариф. Той изрази "дълбоко съжаление, извинения и съболезнования към иранския народ, семействата на всички жертви и другите засегнати нации".

В изявление по държавната телевизия иранското министерство на отбраната уточни, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци. Той е бил свален неумишлено поради човешка грешка.

Володимир Зеленски очаква пълно разследване и компансации

Украинският президент Володимир Зеленски написа във Фейсбук, че очаква обстойно разследаване от Техеран, пълно признание на вина, както и отговорните за катастрофата да бъдат изправени пред съда. По думите му Украйна иска да получи пълен достъп до разследването, както и че все още очаква парични компенсации и официално извинение по дипломатически канали за случилото се.

Джъстин Трюдо: Нужни са признания и отчестност

Според премиера на Канада Джъстин Трюдо, са нужни признания и отчестност. Той настоя и за "прозрачност и справедливост за семействата на жертвите" на катастрофата, много от които имаха и с канадско гражданство. 

Майкъл Боцюркив: Признанието е много добър ход 

Пред Би Би Си Майкъл Боцюркив - анализатор и бивш говорител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, определи като много добър ход признанието на иранското правителство: "Това са наистина добри новини, тъй като ще даде възможност за по-прозрачно и приемливо разследване, с което да се разбере какво точно се е случило и да се предотврати вероятността да се случи отново. Нещо друго много интересно дойде от иранското правителство днес - а именно, че искат да поканят руснаците да разследват и да анализират черните кутии. Имайки предвид, че ракетата, свалила самолета, е вероятно руска, това е странно решение според мен". Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай