Хиляди излязоха на антиислямска демонстрация в Дрезден

Хиляди излязоха на антиислямска демонстрация в Дрезден | StandartNews.com

Дрезден. Близо 15 хиляди души излязоха на поредната демонстрация срещу нелегалните имигранти и ислямизацията на Германия в Дрезден. 

"Ние сме хората!", скандираха демонстрантите същия лозунг, издигнат от източногерманците по времето на падането на Берлинската стена. "Събудете се!", "Не искаме повече да бъдем лъгани!", "Ние сме зрели граждани, а не роби!", пишат световните медии.

Организатор отново е „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада", или PEGIDA.

"70% от потърсилите политическо убежище в Германия са всъщност икономически бежанци", отбелязва един от участниците в протеста. Не искаме ислямизация на страната! Искаме да запазим нашите ценности. Има ли нещо лошо в това? Прави ли ни това нацисти и не-патриоти?"

Канцлерът Ангела Меркел осъди демонстрацията, като предупреди германците да не се оставят да бъдат "експлоатирани от екстремисти и ксенофоби".

На контрапротест лидерът на "Зелената партия" Джем Йоздемир изрази възмущение от издигнатите лозунги като "Ние, народът" и лошата слава, която си спечелва Дрезден с подобни маршове. Той призова германските власти да не позволят крайнодесни групировки да получават популярност.

От януари досега Германия е получила повече от 180 хил. молби за убежище, което е ръст от 57% в сравнение с миналата година, като бежанците са основно от Сирия, Афганистан, Ирак, Еритрея и Сомалия, но също така от няколко страни от Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай