Хиляди излизат на шествие за "Шарли ебдо"

Хиляди излизат на шествие за "Шарли ебдо" | StandartNews.com

Премиерът показва солидарност в Париж

Париж. Около милион души се очаква да вземат участие в днешния републикански марш срещу загиналите от френското сатирично издание "Шарли ебдо" в столицата Париж. Шествието е и в подкрепа в общите усилия за борба с тероризма.

Заявка за присъствие са дали и десетки световни лидери. Сред тях ще бъде и българският министър-председател Бойко Борисов. Там ще бъдат още: германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, колегите му от Италия и Полша Матео Ренци и Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също ще участват в републиканския марш. От руска страна ще присъства министърът на външните работи Сергей Лавров. Въпреки, че изрази емоционално съпричастността си с французите след нападенията, американският президент Барак Обама няма да пристигне в Париж. САЩ ще бъдат представени от министъра на правосъдието Ерик Холдър.

Холдър ще се включи и в извънредната среща на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз, която е предвидена след републиканския марш. На нея ще се обсъждат мерки за справяне със заплахите от тероризма.

В марша в Париж ще участва и турският премиер Ахмед Давутоглу. Президентът Реджеп Тайип Ердоган вече се е обадил на френския си колега Франсоа Оланд, за да изрази солидарност с Франция в борбата срещу тероризма.

Турските власти са започнали и разследване заради твърдението,че съучастничката на eдиния от атентаторите в Париж - Хаят Бумедиен, преди известно време е заминала за Турция.

Междувременно стана ясно, че френските служби за сигурност са спрели да следят извършителите на терористичните атаки от последните дни - братята Куаши, Ахмеди Кулибали и вероятната им съучастничка Хаят Бумедиен преди шест месеца, смятайки, че не са опасни. Вестник "Daily Mail" посочва, че терористите са били под контрола на френските служби за сигурност. Въпреки тяхната фанатична омраза към Запада и наличието на оръжие, полицията решила да прекрати наблюдението им през юли 2014 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай