Хилари лидер в първия дебат на демократите

Хилари лидер в първия дебат на демократите | StandartNews.com

Клинтън атакува опонента си Сандърс за контрола над оръжията

Кандидатката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън доминираше в първия дебат от кампанията, предаде Ройтерс. Тя оживено спори с основния си опонент - самопровъзгласилият се за социалист сенатор Бърни Сандърс. В диспута участваха още бившият американски сенатор Джим Уеб от щата Вирджиния, бившият губернатор на щата Роуд Айлънд Линкълн Чафи и бившият губернатор на щата Мериленд Мартин о'Майли.

Всички те дискутираха теми като контрола върху оръжията, особено актуален заради честите случаи на насилие и масова стрелба, Русия и войната в Сирия. Според анализаторите Клинтън е доминирала в дебата и е утвърдила своята водеща позиция в партията, което може сериозно да стесни възможностите на вицепрезидента Джо Байдън да се включи в надпреварата, отбелязва Ройтерс. Относно контрола върху огнестрелните оръжия Клинтън упрекна Сандърс, че не е бил достатъчно твърд по темата и че е гласувал срещу законова разпоредба, която би дала възможност да се търси повече отговорност от производителите на такива оръжия. Сандърс пък каза, че подкрепя идеята за проверки на хората, които искат да купят оръжия, и за отмяна на закона, който улеснява продажбата на оръжия по време на оръжейни изложения. Клинтън и Сандърс влязоха в дуел и по въпроса за външната политика на САЩ.

Клинтън повтори призива си за по-твърди американски действия за спиране на сирийската гражданска война. Сандърс пък каза, че няма да подкрепи идеята за изпращане отново на американски бойни части в Близкия изток, за да се борят с терористите там. Той се обяви категорично против изпращане на американски сухопътни сили в Сирия. Тук Клинтън посочи, че нито тя, нито някой друг поддържат подобна идея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай