Хаос в Либерия заради еболата

Хаос в Либерия заради еболата | StandartNews.com

Хаос цари в Либерия заради епидемията от ебола, съобщи международната организация "Лекари без граница". Министерството на здравеопазването напълно е спряло работа, столицата Монровия е затворена, полицаи разпръсват демонстранти, съобщи организацията, цитирана от Би Би Си.

Координаторката по извънредните ситуации на "Лекари без граница" в Либерия - Линдис Хурум, заяви, че хората не вярват на официалните данни за мащаба на епидемията, а здравното министерство не дооценява ситуацията. Хурум твърди, че 5 от най-големите болници в Монровия са затворени вече повече от седмица. "Някои започнаха да отварят врати, но в много болници в други страни лекари няма. Цялата здравна система се разпада", каза тя.

В събота в Монровия протестиращи блокираха магистрала, като твърдяха, че властите не прибират трупове на загинали. Полицията използва сила да разпръсне демонстрантите. Около Монровия са разположени няколко военни КПП-та, за да не се допускат в столицата бежанци от поразени от болестта райони.

В същото време 28-годишен африканец, пристигнал неотдавна от Сиера Леоне, бе поставен в изолатора в болница в Хамбург по подозрения, че е болен от опасния вирус. Той се оплакал от висока температура и повръщане. Вчера обаче бил изписан, след като лекарите установили, че не е болен от ебола.

Граничните служители на лондонските летища "Хийтроу" и "Гетуик" също са в паника и дори са готови да стачкуват. Те твърдят, че властите не правят нищо, за да предпазят здравето им. "Само един човек с ебола да влезе в страната и адът ще се отприщи. Не е достатъчно само да следим кои пътници се чувстват зле и да докладваме. Властите трябва да предприемат нещо, но засега нищо не правят", заяви служител пред в. "Дейли Стар".

В Букурещ в неделя бе приет в болница мъж с подозрения за ебола. Мъжът неотдавна се завърнал от Нигерия. Той постъпил в болницата в Плоещ с повръщане и диария и бил прехвърлен в Букурещ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай