Хамас издирвал заложници, за да ги освободи

Хамас издирвал заложници, за да ги освободи | StandartNews.com

Високопоставен представител на "Хамас", който е на посещение в Москва, заяви днес, че палестинското ислямистко движение опитва да установи местоположението на осем заложници в ивицата Газа с двойно гражданство – руско и израелско, за да ги освободи, предаде Франс прес.

"Издирваме сега хората, за които ни съобщи руската страна. Трудно е, но ги издирваме. След като ги намерим, ще ги освободим", заяви Муса Абу Марзук, цитиран от РИА "Новости". Той обясни, че руското външно министерство му е предоставило списък с осем души с двойно гражданство, за които казва, че са задържани в ивицата Газа. "Ще обърнем голямо внимание на този списък и ще се отнесем към него грижливо, защото смятаме Русия за наш много близък приятел", добави представителят на "Хамас".

Той пристигна в Москва в четвъртък за преговори, във фокуса на които е освобождаването на заложници на "Хамас" и евакуацията на руски граждани. Стотици руски граждани живеят в ивицата Газа, бомбардирана от израелските сили в отговор на нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Русия, за разлика от САЩ и ЕС, не смята "Хамас" за терористична организация и винаги е поддържала отношения с ислямисткото движение. Москва осъди нападенията срещу израелски цивилни, но също така настоява за създаването на палестинска държава, за да бъде сложен край на конфликта с Израел, предаде БТА. Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че израелските въздушни удари по ивицата Газа са в нарушение на международното право и могат да породят катастрофа, която да трае с десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай