Грузинският губернатор на Одеса

Грузинският губернатор на Одеса | StandartNews.com

С украински паспорт Михаил Саакашвили се скри от криминално преследване

Протежето на Петро Порошенко ще получава по 270 долара на месец

Неотдавна украинският президент Петро Порошенко даде украинско гражданство на бившия държавен глава на Грузия Михаил Саакашвили, назначи го за губернатор на Одеска област и лично го представи на местната администрация. Порошенко увери, че протежето му ще се справи с изключително трудната ситуация в регион с подчертано силно руско влияние. Заплатата на Саакашвили като губернатор ще бъде около 270 долара месечно, разкриха украинските медии.

Неочакваният ход за назначението на грузинеца може да свидетелство за желанието на Порошенко максимално да се дистанцира от бившия губернатор на Днепропетровска област Игор Коломойски. Одеската областна администрация за последната година оглавяваше Игор Палица. Киевските власти нямаха претенции към работата му - губернаторът не допусна създаването на самопровъзгласила се република в ключов за Украйна регион. Възможната причина за уволнението му е конфликтът между Коломойски, който е свързан с Палица, и Порошенко. За това свидетелства емоционалната реакция на Коломойски на уволнението на Палица. "Ща се касае Саакашвили, доста съм изненадан. Мисля, че това е временна фигура. Сега той ще даде Одеса на руснаците, а след това ще се наложи пак да си я отвоюваме. Ще остане губернатор за известно време, а след това ще го сменят с някакво нищожество", коментира Коломойски пред украинското издание "Ляв бряг".

Самият Саакашвили имаше съвсем други планове преди около месец и половина. В края на април, когато бе в Азербайджан, той заяви, че е получил предложение от Киев да стане вицепрезидент. В средата на май той официално бе назначен за шеф на международния съвет за реформи в украинското правителство. Точно две седмици по-късно бившият президент на Грузия вече промени решението си. Една от възможните причини бе отказът на грузинските власти да прекратят криминалното преследване срещу него. Саакашвили е обвинен в злоупотреби с властта и грузинската прокуратура често молеше Киев да им предаде бившия президент. Украинския паспорт дава по-големи възможности Саакашвили да бъде защитен от преследването на Тбилиси. Според украински политолози грузинецът сам е поискал да бъде назначен за губернатор на Одеса. По този начин той се надявал да докаже ефективността на работата си и в бъдеще да заеме висок пост в Киев. Самият Саакашвили твърди, че може да се върне в Грузия след 1,5 г., когато ще се проведат избори. Само, ако съм нужен на народа, уточнява той.

Грузинският народ обаче показа през 2013 г., че засега няма нужда от Саакашвили, като избра за президент Георгий Маргвелашвили. В край на октомври същата година бившият държавен глава замина за Брюксел, още преди да изтече мандатът му. Два месеца по-късно той се уреди за преподавател в американското училище за права и дипломация към частния университет Тъфтс в щата Масачузетс. След това нееднократно вземаше участие в украинския Евромайдан, който доведе до смяна на властта в Украйна през февруари 2014 г., като подкрепяше новия курс на страната.
Саакашвили е роден на 21 декември 1967 г. в Тбилиси, като променя бащиното си име от Николозович на Николаевич, за да отмъсти на баща си, който напуска семейството още преди Михаил да се е родил. Дядото на Михо (така Саакашвили обича да се нарича) е бил офицер в НКВД/КГБ, майка му - професор по история, а доведеният му баща - професор по физиология. Завършва средното си образование със златен медал. През 1992 г. завършва Института за международни отношения на Киевския национален университет по специалността международно право. Магистърската си степен по право защитава в юридическия факултет на Колумбийския университет в Ню Йорк. Там той учи като стипендиант на Конгреса на САЩ. За кратко работи в Осло в Норвежкия институт по правата на човека и в нюйоркската юридическа кантора "Патерсън, Блекнап, Уеб и Тайлър", която се занимава с правната защита на нефтени и газови проекти в ОНД.
През 1995 г. Зураб Жвания, стар познат на Саакашвили, го кани да се върне в Грузия и му помага да навлезе в политиката. На изборите през декември те печелят места в парламента, подкрепяни от партия "Граждански съюз на Грузия", чийто лидер по това време е Едуард Шеварднадзе. За първи път става президент през 2004 г., след безкръвната революция и последвалата оставка на Шеварднадзе. За Саакашвили гласуват 96,27% от избирателите. На 24 ноември 2007 г. подава оставка, а на извънредните избори на 5 януари следващата година отново става президент (53,5% от гласовете). На 21 май 2008 г. в страната се провеждат парламентарни избори, които печели оглавяваната от Саакашвили партия "Национално движение". Жвания умира като премиер на Грузия през февруари 2005 г. от изтичане на въглероден окис в апартамент. Твърди се, че пръст в смъртта му има именно Саакашвили.

За новия губернатор, който е женен за холандката Сандра Рулофс и има от нея двама сина, в Одеса мненията са разделени. Според някои той ще допринесе с големия си опит за развитието на областта, особено като туристическа дестинация. Според други обаче, назначението му е пълна глупост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай