Гръцки метеоролог стресна туристите. Какво време ги чака

Най-предизвикателните температури през юли ще достигнат своя връх през следващите дни

Гръцки метеоролог стресна туристите. Какво време ги чака | StandartNews.com

Гръцкият метеоролог Панайотис Янопулос заяви, че ако температурните прогнози за следващите два дни се сбъднат, тазгодишният юли месец ще се окаже най-горещият, регистриран някога в Атина, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Метеорологичните служби информираха, че се очаква горещата вълна в Гърция, която започна вчера, да достигне своя връх през уикенда с температури до 44 градуса в Централна Гърция и на Пелопонес и до 45 градуса в района на Тесалия, написа в електронното си издание в. „Катимерини“. Във вестника се уточнява, че след ден на почивка от жегите – в понеделник, следващият вторник пак се очаква затопляне.   

В този контекст метеорологът Панайотис Янопулос, цитират от ЕРТ, каза, че „най-предизвикателните температури през юли ще достигнат своя връх през следващите дни“. Въпреки че до момента само през два юлски дни температурите в Атина са надминали 40 градуса по Целзий, същото се очаква в още 6-7 дни до края на месеца. Ако тези прогнози се сбъднат, това ще е най-топлият юли, регистриран някога в столицата по отношение на средната максимална температура, отбелязва той.

Последният най-горещ юли в гръцката столица е бил през 2012 г. Понастоящем средната максимална температура вече е достигнала 36,4 градуса и има очаквания за още по-топли дни. За сравнение в метеорологичната станция към Националната астрономическа обсерватория в Тисио, която работи от 1890 г. насам, средната максимална температура е била 36,9 градуса, а в гръцката Национална метеорологична служба EMY в Елинико, която функционира от 1950 г., съответната максимална температура е била 36,1 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай