Готвят жена за шеф на Федералния резерв

Готвят жена за шеф на Федералния резерв | StandartNews.com

Вашингтон. За първи път жена е на път да оглави Федералния резерв на САЩ. Президентът Барак Обама ще номинира Джанет Йелън за следващ управител на централната банка, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс. Ако бъде одобрена, Йелън ще смени на поста Бен Бърнанке, чийто мандат начело на Федералния резерв приключва през януари. В момента 67-годишната Йелън е заместник-председател на Управлението за федерален резерв (УФР).

Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че това решение слага край на необичайно дългия период в търсене на приемник на Бен Бърнанке на един от най-важните за световната икономика постове.
По думите на сенатор Чарлз Шумър Йелън ще получи подкрепата и на двете партии при процедурата по утвърждаването й в Сената. Някои сенатори републиканци обаче биха били пречка с мотива, че тя стои на "прекалено меки позиции за паричната политика".

"Уолстрийт джърнъл" изброява пет неща, които трябва да се знаят за Джанет Йелън. Първо, като заместник на Бърнанке тя настояваше УФР да използва агресивни действия за укрепване на икономиката; второ, тя отдавна проявява безпокойство от евентуални високи нива на инфлация; трето, тя е добър прогностик; четвърто, финансовата криза я накара да повярва в по-строгите финансови регулации; и пето, тя вярва в прозрачността и пазарите я смятат за "добър комуникатор".

ЦРУ върна от отпуск хората си

В интерес на националната сигурност ЦРУ нареди на някои от служителите си, изпратени в принудителен неплатен отпуск заради неприетия бюджет, да се върнат на работа, предаде АП.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че повиканите да се явят на работа са необходими за основните мисии на ЦРУ по събиране на чуждестранна разузнавателна информация, анализи, секретни акции и контраразузнаване.
Директорът не уточни броя на служителите на ЦРУ, които не са на работа, но го определи като съществен дял от персонала на управлението. По думите му поддържането на служителите на драстично намалените равнища от изминалата седмица би представлявало заплаха за сигурността на човешкия живот и защитата на имуществото.
Частичното спиране на работата на правителствените служби поради липса на финансиране стигна чак до Южния полюс. Националната научна фондация съобщи, че замразява работата на трите си антарктически научни станции точно когато учените започват да пристигат за новия изследователски сезон.

Пазарите тръгнаха надолу

Американските индекси отбелязаха понижение във вторник заради неуспеха на политиците във Вашингтон да постигнат споразумение за бюджета. В края на сесията индустриалният Дау Джонс завърши със 159,71 пункта надолу, достигайки 14 776,53 пункта, а зависещият от състоянието на технологичните компании Насдак се понижи със 75,55 пункта до 3694,83 пункта. По-широкият Стандарт и Пуърс (Standard & Poors 500) падна с 1,23% (-20,67 пункта) до 1655,45 пункта.

Credit Suisse: светът е обеднял

Съвкупният показател на благосъстоянието на населението по света се е понижил за първи път от периода 2007-2008 г. Това се казва в доклад на швейцарската банка Credit Suisse. От средата на 2011 г. до средата на 2012 г. благосъстоянието на света е намаляло с 5,2%, или 12,3 трлн. долара, до 223 трлн. долара. Основната причина за това е дълговата криза в еврозоната. Относителната стабилност на американската икономика и укрепване на долара спрямо другите световни валути са се отразили най-съществено на европейците, които са обеднели с 10,9 трлн. долара. В Азиатско-Тихоокеанския регион загубите са 1,4 трлн. долара, докато благосъстоянието на Северна Америка е нараснало с 882 млрд. долара.

Помощта за Египет под въпрос

САЩ вероятно ще замразят голяма част от военната си помощ за Египет. Това съобщи Ройтерс, като цитира високопоставен представител на американската администрация. Все пак се очаква Вашингтон да продължи да оказва подкрепа на Кайро в борбата срещу тероризма, в обезпечаването на сигурността на Синайския полуостров и в други приоритетни области. Източникът уточни, че президентът Обама все още не е взел окончателно решение по въпроса.

"Информацията за решение на САЩ да прекратят програмата за помощ за Египет не отговаря на истината", каза пред журналисти говорителят на Държавния департамент Мари Харф.

„Съобщенията за това, че ние прекратяваме помощта за Египет не отговарят на действителността. Когато вземем решение за сътрудничеството с Египет, това ще бъде огласено", каза Харф. Тя припомни, че САЩ вече са спрели военната помощ за Египет. В същото време, допълни говорителят на Държавния департамент, САЩ смятат Кайро за ключов партньор в региона и не се обсъжда прекратяване на партньорството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай