Германия прекратява военната си мисия в Турция

Германия прекратява военната си мисия в Турция | StandartNews.com

Правителството на Германия ще приключи през следващите месеци мисията на бундесвера в южна Турция и ще изведе оттам своите зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът", разположени на границата със Сирия, съобщава БГНЕС.

Мандатът за участие на германски военнослужещи в мисията изтича в края на януари следващата година и предвижда изпращането в Турция в случай на необходимост на 400 германски войници. По информация на "Шпигел" германското правителство е решило да не продължава мисията.

Сега в Турция се намират 260 военнослужещи от ФРГ. Според германското министерство на отбраната опасност от нападение срещу Турция от територията на Сирия няма и затова мисията фактически губи смисъл.

В края на 2012 г. Анкара поиска от НАТО да й предостави ракети, за да предотврати удари по своята територия откъм сирийската страна. През януари 2013 на 100 км от границата със Сирия, в района на турския град Кахраманмараш бяха разположени две германски зенитно-ракетни установки. САЩ и Холандия също предоставиха на Анкара два комплекса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай