Гърция: Без нас еврозоната рухва

Гърция: Без нас еврозоната рухва | StandartNews.com

Ципрас обеща да вземе лимузините на министрите и да продаде правителствен самолет

Гърция отново демонстрира предизвикателно поведение към европейските й партньори. Финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че без страната му еврозоната ще рухне. Премиерът Алексис Ципрас пък каза, че Атина се отказва да иска удължаване на сегашното помощно споразумение, което изтича на 28 февруари. И обеща да вдига заплати, да лиши министрите от служебни автомобили и да продаде един от самолетите на правителството.

Ако Гърция бъде принудена да напусне еврозоната, неизбежно и други страни ще я последват и валутният съюз ще се срине, заяви Янис Варуфакис в интервю за телевизия РАИ. Той каза още, че дълговият проблем на Гърция трябва да бъде решен в рамките на отхвърляне на мерките за икономии в цялата еврозона. Министърът призова за нова инвестиционна програма, финансирана от Европейската централна банка. "Еврото е неустойчиво, това е като да строиш дворец от карти: ако изтеглиш гръцката карта, останалите ще рухнат", посочи гръцкият министър. "Бих предупредил всеки, който обмисля стратегическа ампутация на Гърция от Европа, защото това е много опасно", каза той. "Кой ще бъде следващият след нас? Португалия? Какво ще се случи, когато Италия открие, че й е невъзможно да остане в усмирителната риза на икономиите?", запита гръцкият министър. Интервюто на гръцкия финансов министър последва първата програмна реч на премиера Алексис Ципрас пред парламента в Атина.

Представяйки цялостната политика на кабинета си, Ципрас увери, че ще удържи всичките си предизборни обещания и за пореден път поиска от ЕС междинна програма за страната си, която да се различава коренно от досегашните спасителни планове. Той обяви, че Гърция се отказва да иска удължаване на сегашното помощно споразумение, което изтича на 28 февруари. Това означава, че Атина не иска транш от 7.2 млрд. евро, замразен от т.нар. Тройка заради неизпълнени ангажименти на предишното правителство. Ципрас повтори, че кабинетът ще излекува "раните" от антикризисните мерки, ще раздава безплатна храна и ток на най-пострадалите и ще върне на работа хиляди държавни служители, съкратени в името на бюджет, с който страната да може да си връща огромните дългове. Ципрас обеща постепенно повишаване на минималната заплата до 751 евро, както и бонуси за хората с най-малки пенсии. Ципрас настоя, че партията му "ще се заеме с хуманитарната криза", предизвикана от антикризисните мерки, ще се бори с корупцията и укриването на доходи, ще премахне ненавиждан от гърците данък върху имотите им и ще го замени с данък върху луксозните имоти. В характерния за радикалната левица тон той обеща също да спре някои бонуси на политиците като ще забрани министрите да се возят с държавни коли и ще продаде един от самолетите на премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай