Европейският парламент ще изслуша още един нов комисар

Ще бъде изслушан Волке Хукстра

Европейският парламент ще изслуша още един нов комисар | StandartNews.com

Преджижда се следващата седмица да бъде изслушан кандидата на Нидерландия за нов еврокомисар Вопке Хукстра, съобщи Европейският парламент.. Хукстра ще положи изпит на 2 октомври пред парламентарната комисия по околна среда и евродепутати от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика, по външни работи и по развитие.

Ако получи предварително одобрение след изпита, кандидатурата на Хукстра ще бъде гласувана в пленарната зала в Страсбург на 5 октомври. Очаква се  Хукстра  да бъде назначен за еврокомисар по въпросите на промените в природата, след като сънародникът му Франс Тимерманс се оттегли на 22 август като заместник-председател на Европейската комисия, за да участва в национални избори.

ЕП ще изслуша също зам.-председателя на ЕК Марош Шефчович, който се предвижда да поеме друга част от доскорошните задължения на Тимерманс. Шефчович отговаря за междуинституционалните отношения, като се очаква да бъде натоварен и с въпросите на т. нар. Зелена сделка за енергийния преход. Гласуването на решение за разширяване на неговите правомощия е насрочено също за четвъртък следващата седмица, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай