Европейските хранилища са пълни с газ на 70%

Европейските хранилища са пълни с газ на 70% | StandartNews.com

Запасите на газ в европейските подземни хранилища са се увеличили с 3 млрд. кубика през последните 10 дни на юни. Това показват данните на Асоциацията на европейските оператори на подземните газови хранилища (GSE), съобщава руската агенция ИТАР-ТАСС.

На 30 юни в тези хранилища е имало 56,154 млрд. кубика газ, т.е. те са пълни на 70,2% спрямо 66,6% на 19 юни. GSE прави мониторинг на хранилищата в 15 страни от ЕС, уточнява агенцията.

По-рано Унгария се обърна към "Газпром" с молба да увеличи доставката на газ за нагнетяване в хранилищата. Руската компания е заинтересована да увеличи своите резерви на синьо гориво в европейските хранилища заради газовия си конфликт с Украйна. Както се знае, след дълги и безрезултатни преговори на 16 юни "Газпром" обяви, че ще доставя газ на Украйна само при предплата. Сега в украинската газотранспортна система постъпват само транзитните обеми, предназначени за Европа. Засега транзитът се осъществява според договорените параметри, но и "Газпром", и ЕК не изключват проблеми през зимата, когато Украйна привърши резервите в своите подземни хранилища. На същата дата еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проблем със снабдяването на ЕС с газ може да възникне, ако до зимата хранилищата на Украйна за транзит на газ в Европа не бъдат запълнени. По думите му, в последните седмици украинската "Нафтогаз" е нагнетила 12 млрд. кубика газ в хранилищата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай