Европа отбелязва 100 години от началото на Първата световна война

Европа отбелязва 100 години от началото на Първата световна война | StandartNews.com

Лиеж. В цяла Европа ще се състоят събития, които ще отбележат 100-годишнината от избухването на Първата световна война.

Лидерите на 12 участвали във войната страни ще посетят белгийския град Лиеж, където ще се проведат церемонии по отбелязването на годишнината от нахлуването на германските войски в Белгия. Очаква се в града да пристигнат лидерите на Испания, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Армения, Ирландия, Сърбия, Черна гора, Румъния, България и Албания.

Лиеж, малко индустриално градче в Източна Белгия се превръща в първото препятствие пред германската армия.

За събитието бяха поканени ръководителите на 83 страни, взели участие в Първата световна война. Сред тях е и българският президент Росен Плевнелиев.

Във връзка със събитието мерките за сигурност в Лиеж бяха затегнати. За сигурността на гостите са мобилизирани 650 полицаи, както и снайперисти и хеликоптери.

Събитието в Лиеж няма да е отворено за публика поради недостига на място, но ще се предава на живо по националната телевизия и на големи екрани в града и страната.

В понеделник Австралия и Нова Зеландия почетоха паметта на войниците си, загинали на фронта по време на Първата световна война, предаде AFP.

Около 61 хиляди австралийци и над 18 хиляди новозеландци са загинали по време на войната, която бе определена от австралийския премиер Тони Абът като „война за свобода".

"Този конфликт промени нацията ни... За нас Първата световна война не бе война за превземане на земи, а война за свобода. Това бе война за нашите съюзници, за нашите ценности", заяви премиерът по време на възпоменателните церемонии.

Това е кулминацията на поредица от събития през последните дни, с които се почита паметта на загиналите милиони хора по бойните полета и разрушените селища.

Националната мемориална церемония в Лиеж ще започне в 11 часа местно време (12 часа българско) в присъствието на белгийския крал Филип и кралица Матилда, на френския и германския президентаи Франсоа Оланд и Йоахим Гаук, на британския премиер Дейвид Камерън и херцога и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Катрин, на краля на Испания Фелипе VI, президентите на Австрия и Ирландия, на председателя на Европейската комисия, американска делегация, начело със секретаря на сухопътните сили на САЩ Джон Макхю, както и на ген. Филип Брийдлав, командващ силите на НАТО в Европа.

Световният конфликт избухва на 28 юли 1914г., когато Австро-Унгария обявява война на Сърбия след убийството в Сараево на престолонаследника Франц Фердинанд и съпругата му от сръбския националист Гаврило Принцип. Русия започва мобилизация, Германия отвръща с обявяване на война на руснаците на 1 август и на Франция на 3 август.

Днешната дата е избрана за това събиране, защото точно преди един век германската армия погазва установеният през 30-те години на ХIХ век неутралитет на Белгия и нахлува в страната в опит да заобиколи от север френската отбранителна система с т.нар. План Шлифен.

За изненада на германците при Лиеж (градът е вратата към Белгия) те срещат ожесточена съпротива, продължила 12 дни и сломена чак след големи човешки загуби и употребата на тежка артилерия срещу укрепленията.

Атаката срещу Белгия кара Великобритания да влезе във войната, защото е един от гарантите за неутралитета на страната съгласно Договора от Лондон от 1839г.

Днешните възпоменателни церемонии бяха предшествани от френско-германска среща на президентите Оланд и Гаук в Елзас на гробище, където лежат неразпознатите останки на 12 000 жертви на сраженията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай