Ето как са загинали петимата богаташи в подводницата "Титаник"

Нови подробности за трагедията

Ето как са загинали петимата богаташи в подводницата "Титаник" | StandartNews.com

Нови подробности за трагедията с подводницата „Титаник”. От американската брегова охрана заявиха, че отломките от подводницата „Титан“, които бяха намерени в четвъртък, са резултат от „катастрофална имплозия“ на съда, в който се намираха петима души.

ВИЖ ОЩЕ: Проклятието "Титаник"! Роднинска връзка между подводницата и лайнера

Мястото на фаталния инцидент е на около 487 м от носа на останките от „Титаник“. Открити са пет големи парчета, сред тях носов конус, намиращ се извън корпуса под налягане, и по-голямо парче от отломки, предаде БЛИЦ.

От бреговата охрана заявиха, че не могат да кажат дали ще могат да намерят телата на загиналите. „Това е невероятно враждебна среда“, уточни адмирал Маугър.

По всичко личи, че няма връзка между звуците, които бяха засечени в сряда от подводницата „Титан“. Бреговата охрана ще продължи изследва района около останките.

Корабите, които участваха в спасителната операция, поетапно ще напускат района.

Припомняме, че на борда на подводницата „Титан“, като част от експедиция за разглеждане на останките от „Титаник“, имаше петима души - 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг, френския изследовател Пол-Хенри Наржеоле, 48-годишния пакистански бизнесмен с британско гражданство Шахзада Дауд и 19-годишния му син Сюлеман Дауд, и Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate, компанията, която организира експедицията.

След като официално беше потвърдено, че петимата са загинали, бяха издигнати призиви за прекратяване на туристическите експедиции до „Титаник“. По думите на експерта Тим Малтин пред Би Би Си, плавателните съдове, които осъществяват такива пътувания, трябва да бъдат сертифицирани за спускане на по-голяма дълбочина, отколкото възнамеряват да се спуснат.

Големият въпрос за инцидента е дали проблем в структурата на подводницата е довел до разкъсване на капсулата или тя просто не е била тествана достатъчно. Ключови за разследването ще бъдат въглеродните нишки, от които е направен съдът.

Според проф. Блеър Торнтън е много вероятно да е имало „мощна имплозия“ в основното помещение.

Междувременно от американските военноморски сили обявиха, че са засекли „акустична аномалия, съответстваща на имплозия“ часове след като „Титан“ е започнал да се спуска в неделя. Информацията веднага е споделена с бреговата охрана, която я използвала, за да ограничи периметъра на претърсване.

Според бившия лекар от военноморските сили Дейл Мол, в случай на имплозия смъртта на петимата би трябвало да е настъпила мигновено. „Само можете ад се представите какво е било. Студено, кислородът свършва… Ако не можем да ги върнем, това поне е най-добрият възможен сценарий“, каза той пред Би Би Си.

Режисьорът на филма „Титаник“ Джеймс Камерън, който се е спускал 33 пъти до останките на легендарния лайнер, заяви, че е предвидил трагичната развръзка преди дни. Когато разбрал, че подводницата е изгубила навигацията и комуникацията си по едно и също време, веднага заподозрял, че се е случило бедствие.

„Усетих с костите си това, което беше станало. Когато електрониката на подводницата и нейната комуникационна система и проследяващото устройство спрат да работят едновременно, подводницата е заминала“, каза той.

По думите му, изминалата седмица се е усетила като „протакана и кошмарна шарада, в която хората тичат насам-натам, говорейки за „тропащи звуци“ и за кислород и всякакви друго неща“.

„Знаех, че подводницата се намира точно под последната си известна дълбочина и позиция. Точно там я намериха“, каза той и добави, че дистанционно управляван съд е бил пуснат в четвъртък и подводницата е намерена „за часове, може би за минути“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай