ЕС наложи санкции на още 11 лица заради Украйна

ЕС наложи санкции на още 11 лица заради Украйна | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз добави 11 нови имена в сряда към списъка на лицата, чиито активи ще бъдат замразени и няма да имат право да пътуват на територията на съюза заради кризата в Украйна.

Новите санкции ще влязат в сила най-вероятно в събота, заяви европейски дипломат пред Ройтерс.

"Списъкът се състои главно от украински сепаратисти; може да има един или двама руснаци", заяви дипломатът след среща на посланиците на ЕС, които разглеждаха въпроса.

Имената ще бъдат публикувани в официалното издание на Европейския съюз през следващите дни.

В понеделник постоянните представители на ЕС взеха принципно решение за разширяване на кръга на наказаните лица, представители на руските власти и на проруските бунтовници в Югоизточна Украйна.

Досега европейският списък със санкции включва 61 души и 2 компании. Те са наказани със замразяване на своите активи под юрисдикцията на ЕС и със забрана за влизане на територията на съюза заради действия, подкопаващи суверенитета на Украйна.

За момента не е на дневен ред въпросът за преминаване към т.нар. трети кръг от санкции, който предвижда икономически наказателни мерки срещу Русия, въпреки че Германия неведнъж заяви, че може да се стигне и до такива мерки.

Лидерите на ЕС предупредиха на срещата на върха на 27 юни, че блокът може да наложи повече санкции на Русия, ако про-руските сепаратистки сили не започнат да работят за успокояване на кризата в източната част на Украйна в рамките на няколко дни.

Те поискаха бунтовниците да се съгласят на прекратяване на огъня, да върнат украинските гранични контролно-пропускателни пунктове на властите в Киев, да освободят заложниците и да започнат сериозни преговори за прилагане на мирния план на украинския президент Петро Порошенко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай