ЕС е притеснен от смените на полицаи в Турция

Националистите обвиниха Ердоган в злоупотреба с власт

ЕС е притеснен от смените на полицаи в Турция | StandartNews.com

Брюксел. "Европейският съюз е обезпокоен от смените на висши полицаи в Турция и иска разследване на всички данни за корупция, включително сред властите", каза говорителят на Европейската комисия Оливие Байи, предаде РИА Новости, цитарани от Фокус.

„Освобождаването от длъжност на голям брой полицаи, кулминацията на което стана отстраняването на 350 полицаи в Анкара в понеделник вечерта, предизвика у нас безпокойство. Ние искаме от Турция,като страна кандидат да поеме отговорностите по изпълнение критериите за влизане в ЕС, включващо спазване принципите на правовата държава, да направи всичко нужно изявленията, включително за нарушения на ръководни постове, да бъдат разследвани без дискриминация и безпристрастно", каза говорителят.

Междувременно лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели заяви по повод разтърсилия Турция корупционен скандал, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган очевидно злоупотребява с властта, съобщи информационната агенция ДХА. „Според нас Ердоган извърши злоупотреба с власт. Министър-председателят, който проявява разбиране и толерантност към рушветчиите и корумпираните, е безпощаден спрямо представителите на полицията и на съдебните власти. Подразбира се, че твърденията за „корупция и рушветчийство" се простират чак лично до него и до неговото семейство. Сериозното безпокойство на премиера Реджеп Тайип Ердоган идват именно от това.", посочи още лидерът на турските националисти

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай