ЕС спира полетите над Беларус

Няма да толерираме опитите да се играе на руска рулетка с живота на невинни цивилни граждани, каза Шарл Мишел

ЕС спира полетите над Беларус | StandartNews.com

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват ЕС да затвори въздушното си пространство за авиолиниите на Беларус, както и да бъде отрязан достъпа им до летищата на Общността. Те настояват също европейските авиопревозвачи да избягват полети над Беларус. Лидерите настояха Съветът да изготви възможно най-бързо списък на хора и организации в Беларус, на които на бъдат наложени допълнителни санкции. 

Заключенията са в отговор на принудително приземения самолет в Минск, извършващ полет от Атина за Вилнюс и задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич и София Сапега, за чиито безусловно освобождаване настояват. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бе категоричен:

„С две думи, ние няма да толерираме опитите да се играе на руска рулетка с живота на невинни цивилни граждани. Това, което се случи, е неприемливо“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че въздушните сили на Беларус са били използвани за осъществяване на похищение:

„Със службите на авиацията бе извършена злоупотреба, за да подпомогнат държавата да поеме контрола върху въздухоплавателно средство от ЕС. Беларус използва контрола върху своето въздушно пространство, за да осъществи похищение под контрола на държавата. Затова повече не можем да вярваме в безопасността на полетите над Беларус и Съветът ще предприеме мерки, за да забрани полетите над пространството на ЕС, както и достъпа до летищата на беларуските линии до Общността“.

Лидерите изразиха пълна солидарност с Чехия и осъдиха незаконните, провокативни и подривни действия на Русия срещу ЕС, страните-членки и извън тях. Те препотвърдиха единството на Общността и солидарността срещу такива действия, в т.ч. и с партньорите от Изток. 

„Всички се съгласихме, че Русия непрекъснато провокира нашите интереси и ценности“, каза Урсула фон дер Лайен и допълни, че се виждат опитите ѝ да раздели и отслаби страните членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай