Ердоган върви към президентския стол

Ердоган върви към президентския стол | StandartNews.com

70-годишен учен и защитник на гейовете са опонентите на турския премиер

Турският премиер Реджеп Ердоган се очаква днес да стане първият пряко избран президент на страната си. Въпреки че е премиер от 12 години, Ердоган съвсем не предвижда отдалечаване на властта. Той е фаворит за президентския пост, а възможност за това му дава конституционната реформа от 2007 година, според която президентът вече се избира пряко от 53 милиона турци.

Ислямо-консервативен политик, 70-годишен учен и амбициозен юрист - това са трите варианта пред турските избиратели. Проучванията на общественото мнение сочат едно - много вероятна победа на Ердоган. Според резултатите на редица анкети възможно е министър-председателят, при управлението на когото стандартът на живот в страната се подобри значително, да спечели още на първия тур над 50% от гласовете. Ако това не се случи, той ще отиде на балотаж на 24 август.

Ердоган е възхваляван, обичан и мразен. Въпреки мащабните антиправителствени протести от миналата година и разследването за корупция от тази зима, засегнало пряко премиера, неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) постигна победа на местните избори на 30 март с 45,5%. Успехът накара опозицията сериозно да се замисли, което доведе до решението на главните опозиционни формации да издигнат свой общ кандидат за президент. Изборът им обаче учуди мнозина с номинирането на родения в Египет 70-годишен Екмеледин Ихсаноглу, който е посветил голяма част от живота си на исляма. За повечето турци той е напълно непознат, а според мнозина е прекалено възрастен. Според някои анализатори обаче кандидатурата на Ихсаноглу, подкрепена от още пет по-малки партии, е премислен ход, чрез който се цели мобилизиране на консервативните, набожни и по-слабо образовани избиратели в Централен Анадол.
Амбициозният 41-годишен Селяхаттин Демирташ е кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Адвокатът обещава не само защита на правата на кюрдите, но и на всички, които се смятат за дискриминирани в Турция - общността на алевиите, жените, хомосексуалистите. Проучванията на общественото мнение сочат подкрепа между 6,5 и 8% за него.

Смята се, че кюрдският вот може да бъде решаващ за Ердоган, чието правителство от две години води преговори с лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан за намиране на мирно решение на кюрдския конфликт. По време на управлението си Ердоган прокара реформи за увеличаване на правата на кюрдите. През юли Меджлисът одобри и закон, регулиращ процеса за мирно уреждане на кюрдския проблем. Законът може да помогне на Ердоган да привлече повече кюрдски гласове.

Според анализатора от в. "Радикал" Еюп Джан решаващ фактор за изхода на президентските избори освен кюрдския вот ще бъде избирателната активност в Турция и зад граница. Ердоган е напълно уверен в бъдещата си победа. Според анализатора това няма да е толкова лесно, тъй като за да спечели на първия тур, ще трябва да събере няколко процента повече от събраните гласове на местните избори. Избирателната активност тогава беше 90%, но сега, в сезона на отпуските, това може да не бъде постигнато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай