Ердоган смята да забрани Facebook и Youtube

Ердоган смята да забрани Facebook и Youtube | StandartNews.com

Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да забрани Facebook и YouTube, след местните избори на 30 март.

Последният повод за острата реакция на премиера беше вчерашното публикуване в YouTube на пореден аудиозапис, за който се смята, че е на Ердоган. Според записа министър-председателят предлага на собственика на вестник Milliyet да уволни двама журналисти, отговорни за поставянето на материал за кюрдските мирни преговори на първа страница.

Тази седмица в интернет пространството изтекоха още пет записа, които разкриват корупционни практики сред най-близкия кръг негови приближени, припомня агенция "Ройтерс". Ердоган твърди, че те са изфабрикувани и че целят дискредитирането му и свалянето му от власт. За това той обвинява живеещия в САЩ виден ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. През последните месеци двамата са вплетени в жестока борба за власт, предаде Дневник.

"Ние сме решени – няма да оставим тази нация на милостта на YouTube и Facebook. Ще предприемем необходимите стъпки по най-категоричен начин", каза премиерът в интервю за турския канал ATV.

Гюлен отрича да е замесен в публикуването на разговорите и отхвърля обвиненията на Ердоган в използване на широката си мрежа от последователи "Хизмет" за оказване на влияние върху турската политика.

Министър-председателят даде да се разбере, че може да започне и криминално разследване срещу движението на Гюлен. На въпрос дали Турция може да поиска съдействието на Интерпол за евентуалната екстрадиция на духовника от САЩ, Ердоган отговори със "защо не?".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай