Ердоган се бетонира с номера на Путин

Ердоган се бетонира с номера на Путин | StandartNews.com

Някои от комшиите дори не знаят, че след дни ще има избори

В края на седмицата 50 млн. турци трябва да определят с гласа си 12-ия президент на републиката. На 10 август в Турция ще се проведат първите избори в историята на страната, в които държавният глава ще се посочи пряко от населението. Това става възможно след приети промени в конституцията. За да бъде избран още на първия тур, наследникът на Абдуллах Гюл трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете, като в противен случай новият държавен глава ще бъде определен на 24 август. Досега президентът се избираше от депутатите в парламента с мнозинство от 2/3. Седмица преди историческия вот "Стандарт" посети северозападната част на Турция, за да провери какви са нагласите сред населението и как върви предизборната кампания. Свързахме се и с хора от други части на Турция.

На входа на Турция, в Дерекьой, посреща статуята на Мустафа Кемал Ататюрк. "Щастлив е този, който турчин може да се нарече", пише на паметника на създателя на турската светска държава. Дали така стоят нещата - те си знаят, както се казва в сериалите на комшиите. Че Турция не е същата обаче, е ясно на целия свят. И докато постаментът държи статуята на Ататюрк, изправен гордо, с поглед към България, то устоите на светската република в Турция изглеждат леко разклатени.
Ако облеклото на жените е критерий, то в Турция

светското и ислямът вече мерят сили

В неделя, когато са първите преки президентски избори, религията и светският характер ще се измерват в бюлетини. Тогава един срещу друг ще се изправят настоящият премиер Реджеп Тайип Ердоган, кандидатът на опозицията Екмеледин Ихсаноглу и кюрдският кандидат Селяхатин Демирташ

Ако не знаеш обаче, че в Турция ще има избори, няма как да разбереш. Плакати, транспаранти, листовки и мобилни щабове, с които в България сме свикнали, няма. Предизборната кампания се води основно по телевизията. По улиците в Турция животът следва ежедневния си ход.

В Одрин рано сутринта се чуват виковете на продавачите на гевреци. Мюезините напомнят от високоговорителите кога е дошло времето за молитва. Дюнерите цвърчат, млади момчета разнасят табли с чай, търговците гледат да пласират стоката си. Пред "Селимие", която е символът на града, туристи и местни свалят обувките си, за да разгледат отвътре втората най-голяма джамия в Турция и Европа.

В Одрин предизборните пана се броят на пръсти

Ердоган гледа строго на кръговото кръстовище до воденицата и от няколко пана на един от натоварените булеварди. Ихсаноглу, когото турците наричат просто Екмек, подканва избирателите в центъра, близо до "Селимие" и на още няколко места в града. Ликът на третия кандидат за президент липсва в Одрин.

"Ердоган ще стане президент. Кой друг?", казва с не особено задоволство Александър Чаврък, който е потомствен свещеник в българската църква "Св. Георги". По думите му, ако някой друг от кандидатите спечели вота, в Турция ще има скандал. "Ердоган направи промени в конституцията, за да стане президент. Ако се провали, ще му търсят сметка", добавя свещеникът. Според него турският премиер опитва да прилича на руския президент Владимир Путин. "Той просто иска да спечели изборите и да направи Турция президентска република", казва свещеникът.
Темата за изборите не е сред най-предпочитаната у комшиите и дори предизвиква гняв. "Ердоган е диктатор. Интелигентните хора знаят, че политиката му не е добра. Изпокара се с всички съседи. Той е причина за проблемите с Ирак и Сирия

Само будалите го подкрепят

казва разпалено Селим Бирбир. Гневът измества първоначалната любезност у търговеца, който продължава да нарежда, че настоящият премиер само говори и с приказките си обърква нещата.

"Не съм чувала за избори", казва леко притеснена жената, която се грижи за втората българска църква в Одрин "Св. св. Константин и Елена". Подобна е реакцията и на живеещите в района на Анталия. "При нас сега е сезон, за какви избори ми говориш", добавя Мая Шахин. "Наистина сега чувам. Странно е, че за местните избори ни заливаха с кампания, а сега мълчат", продължава жената.

Сердар Махмут, който живее в Евренсеки, недалеч от Манавгат, мисли, че изборът на турците е ясен. "Ердоган ще бъде президент. Няма друг", казва той, като добавя, че по принцип няма да гласува за настоящия премиер, но все пак му симпатизира.

В Лозенград, който се намира на около 50 км от българската граница, предизборната кампания се свежда до две предизборни пана на Екмеледин Ихсаноглу в центъра на града и микробус с лика на Ердоган, който привлича вниманието с висока музика. "За какво са плакати и кампания. Та в Турция всичко е ясно, а и нещата бързо се уреждат", обяснява в кратце Мустафа.

Ихсаноглу ухажва кюрдите

Кюрдският кандидат Селяхаттин Демирташ ще отпадне на първия тур и затова е важно къде ще се прелеят кюрдските гласове за втория, отбелязват турски анализатори. Опозиционният кандидат Ихсаноглу е за разширяване на демократичните права на кюрдите, но с условието за запазване на целостта на държавата и избягване на федерализация, кантонизация или други подобни държавни рецепти за конфигурация. Ердоган постави началото на процес с надпис "решение на кюрдския проблем", но неговото съдържание остава тайна за обществото. Няма и очакваната открита обществена дискусия по въпроса. В резултат за момента е налице прекратяване на терористичните действия. Ердоган обаче е най-важната политическа фигура в Турция за последните 12 г. Преминал е успешно цели 8 изборни кампании. Ихсаноглу не е познат на широката публика, което е най-значимият му недостатък. Не притежава видим политически профил и е далеч от ораторската харизма на обиграните политици. Конкурентът му Ердоган управлява огромна и мощна политическа машина, каквато е Партията на справедливостта и развитие. Чрез нея и влиянието си в контролираните от него медии доминира мощно над конкуренцията.

ОССЕ размаха пръст на съседските ТВ

Мониторинг на 6 телевизионни канала в Турция е наложила Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) в Европа, съобщи в. "Джумхуриет". Мярката се налага заради съмнение в справедливото разпределение на времето между кандидатите за президентските избори. "Най-провинилата" се медиа е ТРТ - турското радио и телевизия, които са в обща структура. Според справка за периода 20 юни - 10 юли на Реджеп Тайип Ердоган са отделени 559 минути, докато за опозиционния кандидат Екмеледин Ихсаноглу телевизионното време е било 137 минути, а за кюрдския кандидат Селяхатин Демирташ - едва 18. Обяснението, което ОССЕ не приема, е, че Ердоган присъства в новините не само като кандидат, но и като настоящ премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай