Ердоган с изразителна победа на изборите в Турция

Ердоган с изразителна победа на изборите в Турция | StandartNews.com

Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) с лидер премиерът Реджеп Ердоган, се радват на 48,5% от гласовете на избирателите на местните избори, сочат предварителните данни, цитирани от агенция "Новости".

На втората позиция е опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) с едва 23% от гласовете, а на трето място  Партията на националното действие (ПНД) с подкрепа 14%, а 7,5% от бюлетините е събрала прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД). Тези резултати не са крайни, а от преброяване на 5 млн. бюлетини и на 12% от избирателните урни.

Първите данни от изборите започнаха да бъдат огласявани два часа след техния край. Както бе прогнозирано, западните провинции са предпочели опозиционната НРП, а кюрдските провинции в югоизточна Турция са се насочили към ПМД. В останалата част от Турция масово властва партията на Реджеп Ердоган, предава БГНЕС.

Налице са и първите резултати от вота в Анкара и Истанбул, където ПСР съхранява лидерството си. Действащият столичен кмет Мелих Гекчек получава 46% от гласовете, следван плътно от кандидата на НРП Мансур Яваш с почти 40% от бюлетините. Сегашният градоначалник на Истанбул Кадир Топбаш събра 50% от гласовете, а конкурентът му колега от НРП Мустафа Саръгюл 39 процента.

Гласоподавателите в Турция избираха в един ден губернатори на провинции, кметове, членове на местни законодателни събрания, ръководствата на общини, на райони и селски съвети. Те се избират за срок от 5 години. Право на глас в Турция имат 52 млн. души, а свои кандидати представиха 26 политически партии.

40 000 представители на реда се грижеха за спокойното протичане на вота. В същото време в хода на гласуването бяха убити 6 души при конфликти между кандидати за кметския пост в две села, а други 13 души бяха ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай