Ердоган прекрои правителството

Смени 10 министри след корупционния скандал в страната и се обяви за мишена на заговор

Ердоган прекрои правителството | StandartNews.com

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е сменил 10 от министрите си, след като трима от тях подадоха оставка заради корупционен скандал, предаде Би Би Си. Сред сменените министри са тези на вътрешните работи Муаммер Гюлер, на икономиката Мехмет Зафер Чаглаян и на околната среда Ердоган Байрактар, които ден по-рано подадоха оставка, а синовете им са задържани в рамките на разследване за подкупи и корупция.

24-ма души, сред които синовете на Чаглаян и Гюлер, а също така бизнесмени и генералният директор на държавната банка Халкбанк, бяха обвинени и изпратени в предварителния арест в рамките на антикорупционната операция срещу висши политици и служители, близки до кабинета на Реджеп Ердоган. Икономическият министър Зафер Чаглаян разпространи в сряда кратко комюнике, в което заявява, че напуска поста си, за да може окончателно да се изяснят нещата около "тази долна операция, насочена срещу нашето правителство". Няколко часа по-късно Ердоган Байрактар също обяви, че се оттегля от поста си. Той обаче призова Ердоган също да подаде оставка. В обръщение обаче Ердоган се разграничи от министрите, които подадоха оставки, като подчерта решимостта на неговата партия да се бори с корупцията, съобщи АП. Ердоган повтори твърдението, че неговото правителство е цел на международен заговор.
Допълнителен удар по премиера нанесе и решението на депутата от неговата Партия на справедливостта и развитието и бивш вътрешен министър Идрис Наим Шахин да се оттегли от партията.

Сред сменените вчера е и министърът за ЕС Егемен Багъш, който според медиите е сред замесените в корупционния скандал, но не е подал оставка. Той до момента не е обект на съдебно преследване. Багъш е заменен от досегашния депутат от управляващата Партия за справедливостта и развитието Мевлут Чавушоглу. Както бе планирано още преди избухването на скандала, министрите на правосъдието Садуллах Ергин, на семейството и социалната политика Фатма Шахин и на транспорта, мореплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм, които се кандидатират на местните избори през март догодина, също са заменени.

Авализатори смятат, че скандалът, разтърсил управлението на Ердоган, идва от борбата за власт между правителството и влиятелния духовник, намиращ се в САЩ, Фетулах Гюлен, за когото се смята, че има много последователи в Турция. Вчера Ердоган отново говори за заговор. Зад операцията на истанбулската прокуратура и полиция срещу корупционни практики и рушветчийство прозира заговор срещу Турция, а истинската цел на този заговор съм аз, заяви Ердоган. "Взеха на прицел моя син; навъртайки се около него, искат да достигнат и до мен", посочи Ердоган. След новината за правителствените промени турската лира понижи стойността си. Курсът на турската валута понижи стойността си от 2,1035 на 2,0945 лири за долар. Спад от 0,50% има и при турската фондова борса.

Сблъсъци и арестувани в Истанбул

Сблъсъци избухнаха между турската полиция и част от 5-те хиляди демонстранти, събрали се в Истанбул с настояване за оставката на премиера Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП. Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите в квартал Кадикьой, на азиатския бряг на мегаполиса. "Корупцията е навсякъде!", "Съпротивата е навсякъде!", скандираха демонстрантите, използвайки лозунгите от масовите антиправителствени протести, които разтърсиха Турция през първите три седмици на юни. Според турски медии други антиправителствени демонстрации е имало в истанбулския квартал Бешикташ в близост до офисите на премиера в европейската част на града, както и в столицата Анкара и в западния град Измир. В социалните мрежи се разпространяват призиви за нова демонстрация срещу корупцията и премиера Ердоган в петък вечер на площад "Таксим", който бе център на юнските протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай