Ердоган подчини съдебната система

Ердоган подчини съдебната система | StandartNews.com

Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл подписа оспорван законопроект, който затяга хватката на правителството в областта на съдебната система, докато то се бори да ограничи ефектите от голямото разследване за корупция през последните месеци.

Новият закон, подписан в сряда, предизвика юмручни боеве между политици в парламента и ще даде на Министерството на правосъдието по-голям контрол над Висшия съвет на съдиите и прокурорите (HSYK) , независим орган, отговорен за назначаване на членове на съдебната система, предаде АФП.

Законът, заедно с новите регламентации, които засилват контрола върху Интернет, които вече са одобрени от Гюл, се смятат от критиците на премиера Реджеп Тайип Ердоган за авторитарен отговор на разследването за корупция, което разклаща неговото правителство.

Битката за контрол над HSYK, органът, който назначава висши членове на съдебната власт, се намира в сърцето на вражда между Ердоган и базирания в САЩ духовник Фейтулах Гюлен.

Гюлен, за когото се твърди, че има милиони последователи, има огромно влияние в полицията и съдебната власт в продължение на десетилетия. Ердоган го обвинява и за разследването за корупция, което той окачестви като фабрикации.

Междувременно хиляди демонстранти днес излязоха по улиците на Истанбул и Анкара за втори пореден ден, за да протестират срещу правителството на Ердоган.

Хората се събраха на централния площад „Таксим" в Истанбул, както и в центъра на Анкара. Вчера протести имаше в Трабзон, Сакария, Измир и Ескишехир.

Днешните демонстрации са организирани от основната опозиционна Републиканска народна партия, след като по-рано бе разпространен предполагаем телефонен разговор между Ердоган и сина му за укриването на огромна сума пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай