Ердоган обяви нова ера в развитието на Турция

Ердоган обяви нова ера в развитието на Турция | StandartNews.com

Анкара. Напускащият премиер Реджеп Тайип Ердоган приветства победата си в първите преки президентските избори в Турция като нова ера за страната.

Пред хиляди поддръжници в Анкара, той обяви, че победата му е за всички турци, а не само тези, които са гласували за него, предаде Би Би Си.

Ердоган спечели около 52% от гласовете в неделя и така избегна балотажа.

Новият президент на страната иска да осигури по-голяма власт за президентския пост, но опонентите му се опасяват от все по-авторитарното управление.

Досега президентсвото е било до голяма степен церемониално.

В реч пред централата на ръководената от него Партия на справедливостта и развитието той обеща "нов социален процес на помирение", в който всички турци, независимо от произход и вероизповедание, ще бъдат равни граждани на страната. Ердоган призова опозицията да се откаже от предишния начин на общуване с партията на властта и да търси компромис.

"Аз ще бъда президент на 77 милиона турци, а не само на онези, които гласуваха за мен", обеща Ердоган.

"Вярвам, че опозицията след днешния ден ще преразгледа своята политика и ще се промени в съответствие с образа на нова Турция. Нека започнем нов процес на постигане на обществено съгласие, да оставим разногласията и напрежението в миналото", добави Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Победителят в президентската надпревара напомни, че от 2002 г., когато ПСР дойде на власт, тя е спечелила девет избори. "И всеки път получавахме все по-голяма подкрепа. Аз още веднъж благодаря на нацията, че ме назначи за 12-ия президент на Турската република", заяви Ердоган, наричайки вчерашния ден "нов ден за Турция, в който тя се възроди от пепелта".

Основният опонент на Ердоган Екмеледин Мехмет Ихсаноглу получава 38.6%, а младият политик от кюрдски произход Селяхатин Демирташ събира 9%.

Почти 56 млн. турци имаха право на глас. Разпределението по избирателни райони засега показва, че териториите близо до България, Ескишехир в съседство със столицата Анкара и тези по егейското и средиземноморското крайбрежие са гласували за републиканската опозиция. В района на Измир, където живеят много преселници от България, зад Ихсаноглу са застанали 58% (при 34% преброени бюлетини).

Няколкото места в югоизточната част, населени с кюрди, логично са гласували за Демирташ - в Диарбекир, например, той събира над 60% (при 43% преброени бюлетини).

Всичко останало е доминирано от партията на премиера, като на места подкрепата за него наближава 75%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай