Ердоган ликува! Световен успех за Турция

Той и руският му колега Владимир Путин участваха в церемонията чрез видеовръзка

Ердоган ликува! Световен успех за Турция | StandartNews.com

Атомната електроцентрала „Аккую“ е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и Русия. Това заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган на церемонията за зареждането на ядрено гориво в първата турска АЕЦ, предават турските медии.

Ердоган и руският му колега Владимир Путин участваха в церемонията чрез видеовръзка.

Всичките четири реактора на АЕЦ „Аккую“ ще започнат работа до 2028 г., каза турският лидер.

Той благодари от свое име и от името на турския народ на Русия за изграждането на АЕЦ „Аккую“.

Руският президент на свой ред каза, че Русия ще продължи да осигурява на Турция енергийни ресурси, най-вече газ. Той съобщи, че доставките на руски газ в трети страни ще се извършват чрез споразумения след изграждането в Турция на газов хъб.

Путин изтъкна, че с регистрирането на АЕЦ „Аккую“ като ядрен обект Турция „влиза в клуба на развитите страни“. Той каза още, че с Ердоган са се споразумели да задълбочат икономическото и търговското сътрудничество, както и сътрудничеството в сферата на селското стопанство.

Първата турска атомна електроцентрала ще може да произвежда енергия и сто години след пускането й в експлоатация, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси на церемонията по зареждането на първата партида ядрено гориво.

Турция тази година отбелязва стогодишен юбилей и АЕЦ "Аккую", след като минат сто години, все още ще произвежда чиста атомна енергия за тази страна, каза той.

Гроси заяви също, че АЕЦ "Аккую" има всички компоненти, за да бъде наречена най-безопасната атомна електроцентрала в света.

"Ние сме напълно уверени, че когато тя бъде въведена в експлоатация, както разбирам до края на годината, това ще бъде плюс за всички извън всякакви съмнения", каза той в отговор на въпрос за безопасността на централата.

Ердоган разговаря по телефона с Путин още преди церемонията за зареждането на първото ядрено гориво в АЕЦ "Аккую".

Според изявление на Дирекцията по комуникациите на турското президентство по време на разговора са били обсъдени отношенията между Турция и Русия и регионални въпроси.

Обсъдени са били също развоят на войната в Украйна и дейностите във връзка със споразумението за износа на зърно през Черно море, посочва Дирекцията по комуникации на Ердоган. Двамата президенти са разговаряли и по темата за Сирия.

Владимир Путин е предал на президента Ердоган, който през последните дни страда от стомашно-чревни оплаквания, пожелания за скорошно оздравяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай