Ердоган и Кълъчдароглу гласуваха, как протича изборният ден

Борбата е за 8 милиона души, които не гласуваха на първия тур

Ердоган и Кълъчдароглу гласуваха, как протича изборният ден | StandartNews.com

Втори тур на президентските избори в Турция. Един срещу друг се изправят настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс, и Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс. Ердоган гласува в Истанбул, а Кълъчдароглу в Анкара, съобщи БНТ.

Борбата е за 8 милиона души, които не гласуваха на първия тур. За първи път в историята на Турция се провежда втори тур на избори. Страната стана президентска република след референдум през 2018 година. На първия тур гласуваха близо 89% от турците. Тогава половин процент не стигна на Ердоган да спечели изборите още на 14 май.

Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер, съобщи, че изборният процес в страната протича спокойно и безпроблемно. Йенер подчерта, че в сравнение с първия тур на президентските избори на 14 май, сега на балотажа резултатите могат да бъдат обявени по-рано.

"На изборите на 14 май участваха кандидатите и политическите партии, за това смятаме, че днес резултатите ще бъдат получени по-бързо, защото сега се състезават само кандидатите за президент." Това каза на пресконференция в Анкара, председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер, предаде БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай