Ел Барадей се закле като премиер на Египет

Барадей бе един от най-отявлените критици на Мубарак

Ел Барадей се закле като премиер на Египет | StandartNews.com

Кайро. Бившият директор на МААЕ и лидер на египетската опозиция Мохамед ел Барадей положи клетва като новия министър-председател на страната, предаде агенция МЕНА.

Церемонията се проведе в президентския дворец "Ал Итихадия" в Кайро.

Юрист и дипломат, Мохамед Барадей е носител на Нобеловата награда за мир през 2005 г. заради дейността си като ръководител на Международната агенция за атомна енергия МААЕ. През 2010 г. той се върна в Египет и стана един от най-известните противници на тогавашния президент Хосни Мубарак по време на Арабската пролет през 2011 г., която свали от власт авторитарния ветеран Мубарак, припомня АФП.

Висш представител на Партията за свобода и справедливост, която е политическото крило на "Мюсюлмански братя", заяви, че ислямистката организация не приема Ел Барадей да бъде временен премиер, отбелязва Ройтерс."Ние отхвърляме този преврат и всичко, което произтича от него, включително Ел Барадей", каза той на събиране на ислямисти в Кайро.

Междувременно стана ясно, че стотици милиони египетски лири са постъпили в сметка, открита по инициатива на местни бизнесмени с цел да бъде подкрепена икономиката на Египет, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на интернет портала "Ал Ахрам".

Сметката е била открита като реакция на призива на редица американски конгресмени за ограничаване на многомилиардната военна помощ за Египет. Главната цел на събирането на средствата е Египет в бъдеще да се откаже от финансовите постъпления от САЩ, които според египтяни провокират смут в Египет.

В различни райони на Кайро се появиха плакати с образа на американския президент Барак Обама и надпис: "Той спонсорира тероризма." Местни медии съобщават, че на практика всички в Египет се включват в събирането на парите, включително звезди от шоубизнеса, предприемачи, армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай