Екзит пол: Сириза печели, но без мнозинство

Екзит пол: Сириза печели, но без мнозинство | StandartNews.com

Леворадикалната "Сириза" печели предсрочните избори в Гърция с малка преднина пред десноцентристката "Нова демокрация". гласят данните на екзитпола. Първите официални резултати се очакваха около 21,00 наше време снощи. Водената от бившия премиер Алексис Ципрас партия "Сириза" печели 30-34% от гласовете, а консервативната "Нова демокрация" - 28,5-32,5%, сочат резултатите от екзитпола, цитиран от ТАСС. Третото място е за ултрадясната "Златна зора" със 7-7,5%. ПАСОК и Комунистическата партия се борят за четвъртото. "Народно единство", създадена от отцепили се от "Сириза" депутати, ще получи не повече от 3,2%, а "Независими гърци" - 3,1%. Избирателната активност е била ниска - към 60%.

По-рано Ципрас изрази увереност, че народът ще даде на "Сириза" силен мандат за ново управление. Той заяви това, след като упражни правото си на глас в столицата Атина. "Гръцкият народ сам участва в изборите и няма да даде на друг да взима решения вместо него, той взима бъдещето в своите ръце", посочи Ципрас.

За влизане в парламента се бореха 19 партии, а изборният ден, който започна в 7 ч местно време, протече без проблеми. За мнозинство в 300-местния парламент са необходими около 38% подкрепа. Партията, получила най-много гласове, получава бонус 50 места. Новото правителство ще трябва да проведе икономическите реформи, срещу които на страната бяха обещани нови 86 млрд. евро финансова помощ. Основен елемент от промяната ще бъде рекапитализирането на банковата система и отмяната на ограниченията върху теглене и движение на капитали.

Гърците у нас са песимисти за бъдещето

Гърците, които живеят у нас, нямат особени надежди, че поредните избори ще помогнат за решаване на дълговата криза в родината им. Местните анализатори отчитат, че ако не се извършат нужните реформи, който и да управлява страната, няма да може да реши проблемите. Йоргус Руцонис, който живее от 15 г. в България, вярва, че има само един път проблемите на сънародниците му да бъдат решени. "Да работят. Само с работа се постигат резултати, нищо повече", коментира той пред bTV. Според него трудният момент, в който се намира Гърция, се дължи на факта, че гърците не виждат силен политически лидер, когото да изберат да изведе страната от кризата. Студентът по фармация Василис не вярва, че след вота нещо ще се промени в страната. "Няма гръцки политик, който да застане и да каже: "Аз обичам моя народ и ще направя всичко за него". Те искат да напълнят джобовете си с пари и не се интересуват, че хората страдат", казва той.

Лидерът на ПАСОК: Имаме нужда от единство

Гърция има нужда от единство, заяви лидерът на партия ПАСОК Фофи Генимата, след като гласува в Неа Йония, западната част на Атина. "Страната се нуждае от правителство за следващите четири години, което ще остави в миналото меморандума и кризата, без да унищожава гръцкия народ. Безполезният конфликт на двете основни партии трябва да свърши", заяви Генимата и добави, че "ПАСОК може да бъде гарант на сътрудничеството".

Президентът се надява вотът да оправдае жертвите

Надявам се изборите да оправдаят жертвите, които направи гръцкият народ. Това заяви президентът на страната Прокопис Павлопулос, след като упражни правото си на вот. "Убеден съм, че целият изборен процес ще бъде изпълнен по начин, който съответства на нашата демократична традиция. Пожелавам си и се надявам резултатите от изборите да оправдаят голямата жертва на нашия народ, особено на нашите младежи, по начин, който Европа най-накрая да разбере", заяви Павлопулос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай