Екстрадират основателя на Уикилийкс до часове?

Отношенията между Асандж и неговите домакини се влошават от месеци

Екстрадират основателя на Уикилийкс до часове? | StandartNews.com

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж може да бъде екстрадиран в рамките на часове или дни от еквадорското посолство в Лондон, където получи убежище през 2012 година.

Джулиан Асандж многократно е нарушавал условията, при които му беше предоставено убежище в еквадорското посолство в Лондон. Това заяви еквадорският президент Ленин Морено, а по-късно стана ясно, че Асандж може да бъде екстрадиран съвсем скоро.

Отношенията между Асандж и неговите домакини се влошават от месеци. Той ги обвини, че нарушават основните му права, след като беше блокиран достъпът му до интернет и мобилен телефон.

Еквадор обаче е категоричен, че Асандж не може да се меси в работата на други страни, защото се намира на еквадорска територия и страната носи отговорност за него.

Асандж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където беше разследван за предполагаемо изнасилване.

Обвиненията по-късно отпаднаха, но австралиецът се опасява, че Швеция може да го депортира в САЩ, където е заплашен от затвор до 35 г. или дори смъртна присъда за публикуване на секретни документи на Държавния департамент на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай