Еколози го отнесоха. Обвиняват ги в тероризъм

САЩ наложи санкции на ливанска организация

Еколози го отнесоха. Обвиняват ги в тероризъм | StandartNews.com

Ливанска екологична организация относе санкции от САЩ днес. Организацията е обвинена, че е клон на войнстващата групировка "Хизбула", предаде Ройтерс.

Службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите обяви "Зелени без граници" и нейния лидер Зухер Нахли за  предоставяне на подкрепа и прикритие на "Хизбула" в Южен Ливан по протежение на "синята линия" между Ливан и Израел, "докато действат под прикритието на екологичен активизъм".

Министерството на финансите твърди, че пунктовете на "Зелени без граници" се обслужват от оперативни работници на "Хизбула" и служат за прикритие на складовете и тунелите за боеприпаси на радикалната групировка. Твърди се, че служителите на пунктовете са възпрепятствали достъпа на мироопазващите сили на ООН в Ливан до райони, до които ООН има право на достъп. 

"Зелени без граници" е неправителствена организация, създадена през 2013 г. Тя твърди, че има за цел да защитава зелените площи на Ливан и да засажда дървета.

"Ние не сме оръжие за никого", казва Нахли пред Асошиейтед прес през януари. "Ние като екологична асоциация работим за всички хора и не сме политизирани".

Матю Милър, говорител на Държавния департамент, заяви, че САЩ са предприели действия "като част от усилията ни за предотвратяване и прекъсване на финансовата и друга подкрепа за терористични атаки в Ливан, Израел и по света".

Заместник-министър на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън заяви, че САЩ отхвърлят "циничните усилия на "Хизбула" да прикрива дестабилизиращите си терористични дейности с фалшива екоактивност", пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай