Екологичната катастрофа в Сев. Русия се разраства

Еколозите се опасяват, че екокатастрофата може да засегне Северния ледовит океан

Екологичната катастрофа в Сев. Русия се разраства | StandartNews.com

Разливът на дизелово гориво край руския град Норилск проникна в съседното езеро Пясино, съобщават руските медии с позоваване на губернатора на Красноярския край Александър Ус.

"Това е великолепно езеро, дълго около 70 километра. Естествено, там има риба, хубава биосфера", посочва Ус, като признава, че не може да прогнозира как екосистемата ще понесе замърсяването.

По думите му, сега е важно да не се допусне изтичане на токсични вещества в река Пясина, която отива на север. Еколозите се опасяват, че екокатастрофата може да засегне Северния ледовит океан.

Езерото Пясино се намира по течението на замърсената от аварията река Амбарная. Пясина е единствената река, която води началото си от него и се влива в Карско море.

Междувременно САЩ предложиха на Русия помощ за очистване на района, но руските власти още не са решили дали да търсят съдействие.

Замърсяването беше причинено от авария на местната ТЕЦ-3, при която бяха изпуснати петролни продукти в реките Далдикан и Амбарная. По-рано директорът на компанията "Норилски никел" Владимир Потанин заяви, че за ликвидиране на разлива ще са необходими най-малко 10 милиарда рубли.

Съобщава се, че при аварията са изтекли 20 000 тона дизелово гориво. Еколозите определят станалото като най-голямата екологична катастрофа в Арктика.

Според руските власти, за да се възстанови екоравновесието в почвите и водите след петролния разлив, ще са необходими най-малко 10 години. Според директора на Института по екология Борис Моргунов, природата в Арктика се възстановява по-бавно и процесът може да отнеме десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай