Египет хвърли ръкавица на Ердоган

Властите бесни от подкрепата му към "Мюсюлмански братя"

Египет хвърли ръкавица на Ердоган  | StandartNews.com

Кайро. Новите власти в Египет няма да допуснат турския премиер Реджеп Ердоган да направи посещение в Газа. Според местните медии управляващите са уведомили Анкара, че решението им се дължи на подкрепата на Ердоган за движението "Мюсюлмански братя".

Визитата на турския премиер в ивицата Газа била договорена при управлението на президента Мохамед Морси, който бе свален от армията на 3 юни след народни протести срещу властта на ислямистите. След свалянето на Морси турското правителство отправи остри критики срещу египетските военни и нарече незаконно отстраняването на президента.
Ердоган би могъл да влезе в Газа само от египетска територия. Първоначално визитата на турския премиер бе планирана за края на май, но бе отложена няколко пъти, включително заради протестите в страната покрай парк "Гези" в Истанбул, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън пък ще посети Египет за трети път след свалянето от власт на Мурси. "Главната цел на усилията на Брюксел в Египет е да успокои обстановката и да способства на развитието на политическия процес, така че да не се допусне ескалация на напрежението", заяви дипломатически източник от Брюксел. Първите две посещения на Аштън в Египет не дадоха никакъв резултат.

9 месеца до успеха на революцията

Сегашното предходно правителство на Египет е твърдо решено да удовлетвори стремежите на младежите, започнали революцията през януари 2011 г. Това подчерта на пресконференция посланикът на Египет г-жа Манал Шинауи. Младите хора искат свобода, социална справедливост и достойнство. Ще се изпълнят и въжделенията на хората, които неотдавна излязоха на улиците с призиви за модерно демократично общество, законност и многопартийна система. "Мюсюлманските братя също трябва да бъдат част от политическото бъдеще на Египет, но трябва да се въздържат от насилие, каза посланик Шинауи. Тя посочи, че правителството полага усилия известният с умереността си Египет, който е люлка на цивилизация от преди 7000 години, да се превърне в стабилна държава и политически балансьор в Близкия изток. Завръщането на Египет към първоначалните цели на революцията ще продължи 9 месеца. Процесът ще включва нова конституция, референдум за нейното одобрение, парламентарни и президентски избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай