Джонсън написа отчаяно писмо до Брюксел

Иска отсрочка до 31 януари, прави нов опит с парламента

Джонсън написа отчаяно  писмо до Брюксел | StandartNews.com

Джонсън написа отчаяно

писмо до Брюксел 

 

Британският премиер Борис Джонсън изпраща онова писмо до Брюксел, което никога не е искал да напише.

 

Обвързан със закон, приет от опозиционни членове на Парламента, той официално поиска от Европейския съюз да забави Brexit до 31 януари, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. В същото време той обещава да продължи с плановете си за напускане на ЕС на 31 октомври.

 

Джонсън вече е  разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск  и е потвърдил, че писмото ще бъде изпратено преди крайния срок тази вечер, заяви служител на ЕС. След това Туск ще започне да се консултира с лидерите на ЕС как да реагират, което може да отнеме няколко дни. Необходимо е единодушно гласуване за предоставяне на удължаване. Малко по-късно самият Туск потвърди, че е получил писмото.


След поражението в британскияпарламент вчера Джонсън така и не получи шанса да види дали депутатите ще подкрепят сделката му. Сега той планира да прокара законодателството след по-малко от две седмици. Законопроектът за оттеглянето от ЕС може да бъде вкаран в парламента след вторник, след като Джонсън направи пореден опит в понеделник да накара парламента да се откаже от гласуваното в събота.

 

Ако успее, той ще може да спази крайния срок и след това да призове за свикване на парламентарни избори. Ако пък не успее, рискува да потопи страната в политическа криза, която може да доведе до забавяне на Brexit или до нов референдум за членството в ЕС.

 

Въз основа на това как гласуваха днес депутатите и на техните коментари по време на дебата, Джонсън все още може да има шанс. И той може би се свежда до само един глас, коментира Bloomberg.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай