Джихадист сече с брадва във влак (ОБЗОР)

Джихадист сече с брадва във влак (ОБЗОР) | StandartNews.com

17-годишен бежанец от Афганистан нападна с брадва и нож пътници в регионален влак край германския град Вюрцбург в понеделник вечер. Ранени са четирима.

Младият мъж, на име Риаз, пристигнал преди 2 г. в Германия като непълнолетен и непридружен бежанец. Първоначално бил настанен в бежански дом в Оксенфурт. Преди 2 седмици го преместили в приемно семейство. Там властите откриха във вторник сутринта нарисувано саморъчно знаме на "Ислямска държава", текст, написан на пашду, в който тийнейджърът призовава мюсюлманите в цял свят да се защитят, и предсмъртно писмо до баща му. "Това е ужасяващо престъпление, каквото тук не бяхме преживявали", заяви вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман. Според него още няма доказателства нападателят да е имал връзка с мрежа или да е човек на ислямистите. По-вероятно било да се е радикализирал сам.

Афганистанецът нападнал семейство туристи от Хонконг - баща на 62 г., майка на 57, дъщеря на 27, син на 17 и приятел на момичето на 31 г. Мъжете се опитали да защитят жените. Четирима са тежко ранени, някои с опасност за живота. Не е пострадал само 17-годишният син. Някой успял да дръпне аварийната спирачка и афганистанецът скочил от влака. При бягството ранил жена от Вюрцбург. Във влака пътували 20-30 души. Докато размахвал брадвата, младежът извикал "Аллах Акбар", разказват свидетели. "Във влака изглеждаше като в кланица, навсякъде имаше кръв", посочват още те пред в. "Билд".

Малко след атаката близката до ИД агенция "Амая" обяви, че афганистанецът е човек на групировката. Дали това е така тепърва ще се установява, заяви Херман. Засега германските медии съобщават, че атентатът бил "припознат" от ислямистите, но дали те имат пръст в групировката не е ясно. Според "Амая" младежът се отзовал на призивите всеки мюсюлманин да атакува държавите, участващи в коалиция срещу ИД. Херман обяви също така, че засега е напълно неясно дали става дума за терористичен акт.

Нападателят бил застрелян от спецслужби, които по случайност били наблизо, след като се опитал да заколи полицай от патрулка, която го спряла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай