Държавният департамент с важно изявление за България

Днес празнуваме 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения

Държавният департамент с важно изявление за България | StandartNews.com

На 19 септември 1903 година Джон Джаксън, дипломатически представител на САЩ в Гърция, Румъния и Сърбия, връчи акредитивните си писма като първи държавен представител на САЩ в България, се казва в официално изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Това се случва шест години преди България да обяви пълна независимост от Османската империя, се посочва в текста, публикуван в сайта на Държавния департамент.

Днес празнуваме 120-ата годишнина от този акт и от установяването на дипломатически отношения между нашите две велики нации, се посочва в изявлението. Нашите отношения като двустранни партньори и нашето приятелство като членове на трансатлантическото семейство от нации никога не са били по-силни, добавя американското ведомство.

САЩ и България работят в тясно сътрудничество по множество въпроси, посочва Милър. Продължаваме твърдо да поддържаме нашия споделен ангажимент да предоставяме военна и хуманитарна помощ на Украйна в лицето на бруталната война на агресия на Русия. Ние продължаваме да задълбочаваме нашето сътрудничество по жизненоважни регионални и световни въпроси в сферата на сигурността като съюзници в НАТО, работейки рамо до рамо в бойната група на НАТО, която България е приела, и редовно участвайки заедно в учения. Нашите страни разширяват сътрудничеството си по икономически и енергийни въпроси, за да увеличат своя просперитет, да се справят с климатичната криза и да намалят зависимостта на България от руски източници на енергия. Ние работим заедно, за да заздравим върховенството на закона и да засилим демократичната устойчивост срещу спонсорираната от държави дезинформация и зловредно влияние. Ние също така си партнираме за насърчаването на иновации и икономически възможности чрез академични и професионални обмени и чрез стабилни търговски връзки, изброява говорителят.

Връзките между хората са били в основата на нашите отношения още преди Асен Кермекчиев ("Ейс Кермек"), американец от български произход, да стане първият консулски служител на САЩ в България през 1912 година, отбелязва Милър. Днес в САЩ живеят близо 250 000 българи и почти 90 000 американци живеят или пътуват до България всяка година. Топлите отношения между нашите страни, базирани на споделени трансатлантически ценности, общи интереси и семейни и културни връзки, продължават да се развиват. Очакваме с нетърпение още 120 години на приятелство, завършва изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай