Допълнителна помощ за Португалия, Ирландия и Гърция

Допълнителна помощ за Португалия, Ирландия и Гърция | StandartNews.com

Атина. Финансово затруднената Гърция се нуждае от допълнителни средства в размера на до 4.5 милиарда евро, за да успее да запълни дупката във финансите си за идната година, заяви пред депутати германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от БТА и ДПА.

Възникна проблем при прилагането на програмата за подпомагане, предоставена на Гърция, каза за медиите Шойбле след среща с бюджетната комисия на германския парламент. Той вметна за забавяне в приватизационната програма на Атина.

Шойбле отказа да сподели точния размер на евентуалната финансова дупка, като заяви, че сумата е в непрекъсната промяна. Според членове на комисията обаче се очаква недостигът на средства да бъде 4-4.5 милиарда евро.

По оценка на МВФ Гърция ще се нуждае от допълнителни 6.5 милиарда евро през 2015 г.

На 22 септември в Германия предстоят парламентарни избори, а подкрепата за Атина е крайно чувствителна тема за страната, чиито данъкоплатци по всяка ероятност ще трябва да платят голяма част от сумата за бъдещата помощ за Гърция.

През Август Шойбле предизвика политическа буря, като предупреди, че Гърция ще се нуждае от 3-ти спасителен пакет след вече получените средства на стойност 250 милиарда евро.

Пред медиите той изключи отново възможността за рекапитализация със задна дата на гръцките банки от постоянния европейски спасителен фонд, Европейския механизъм за стабилност.

След Гърция може да се наложи да бъде отпусната допълнителна финансова помощ и на други засегнати от кризата страни в ЕС - Португалия и Ирландия, твърди в. "Ханделсблат", цитиран от ИТАР-ТАСС. Вестникът твърди, че според Брюксел и двете страни няма да се справят без по-нататъшно съдействие на тройката международни кредитори (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ).

Планът за помощ на Ирландия на стойност 67.5 милиарда евро приключва в края на годината. Още през октомври тройката ще представи доклад за финансовата ситуация в страната, след което се очаква през ноември да се вземе решение за евентуални допълнителни кредити, изтъква вестникът.

"Ханделсблат" уточнява, че като цяло в Брюксел оценяват положително антикризисната политика на Дъблин, но се смята за важно и да бъдат взети предпазни мерки, в случай че нещо не стане както се очаква.

При това положение може да бъде отпуснат резервен кредит в рамките на Европейския механизъм за стабилност, който Ирландия да вземе в краен случай.

Въпросът за Португалия ще бъде на дневния ред за министрите на финансите от еврозоната в края на тази или в началото на идната година. Сегашната програма за помощ от 78 милиарда евро изтича в средата на 2014 година и експертите засега не могат да кажат дали на Лисабон ще бъдат необходими допълнителни кредити.

Европейската комисия на свой ред се надява, че оздравяването на португалската икономика ще продължи, но се съмнява, че темпът на икономически растеж от 1.1 на сто ще се запази до края на годината, посочва "Ханделсблат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай