Събота,

Добри новини. Намериха ли оръжие срещу маймунската шарка

От: Агенция Стандарт -
1557
Добри новини. Намериха ли оръжие срещу маймунската шарка
A
A
A

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е одобрила използването на ваксина срещу дребна шарка при хора, за да разшири употребата ѝ срещу разпространението на маймунската шарка, което може да доведе до най-високото ниво на тревога на СЗО.

Зелената светлина на ЕМА идва в момент, когато светът очаква резултатите на експертите след проведеното в четвъртък заседание на комитета за извънредни ситуации на СЗО, чийто генерален директор заяви, че е обезпокоен от нарастването на броя на случаите на маймунска шарка по света.

Ваксината Imvanex, на датската компания Bavarian Nordic, е одобрена в ЕС от 2013 г. за превенция на дребна шарка. Тя е одобрена срещу маймунска шарка поради сходството между този вирус и вируса на дребната шарка.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви в четвъртък, че е "обезпокоен" от нарастването на броя на случаите на маймунска  шарка, като откри заседание на комитета за извънредни ситуации, искайки експертни съвети. Ръководителят на СЗО отговаря за обявяването на извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение - най-високото ниво на тревога на здравната организация - въз основа на препоръките на комитета.

Ситуацията се влоши през последните седмици, като по последни данни на американските здравни власти (CDC), които са най-актуални, вече са регистрирани повече от 15 300 случая в 71 държави. На първото заседание на 23 юни мнозинството от експертите препоръчаха на Тедрос Аданом Гебрейесус да не обявява извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международен характер.

ЕМА основава препоръката си на доказателства от няколко проучвания върху животни, които показват защита срещу вируса на маймунската шарка при нечовекоподобни примати, ваксинирани с Imvanex.

"Профилът на безопасност на лекарството е благоприятен, с леки до умерени странични ефекти, и Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба (CHMP) заключи, че ползите от лекарството надвишават рисковете", се казва в изявлението на ЕМА, предава БГНЕС.

Bavarian Nordic Pharmaceuticals, единственият производител на одобрена ваксина срещу маймунска шарка, заяви във вторник, че е получила поръчка за 1,5 милиона дози, повечето от които ще бъдат доставени през 2023 г., от неназована европейска държава, като САЩ са поръчали допълнителни 2,5 млн. дози. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички