До 20 хил. лева глоба за неваксинирани в Москва

Въведоха задължителна ваксинация срещу коронавирус за определени категории жители

До 20 хил. лева глоба за неваксинирани в Москва | StandartNews.com

Властите на Москва и Московска област бяха първите в Русия, които въведоха задължителна ваксинация срещу коронавирус за определени категории жители, пише Фокус. Съответните решения на главните санитарни лекари на тези региони бяха публикувани, предава TACC.

Списъкът на гражданите, които сега трябва да бъдат ваксинирани, е почти идентичен и в двата документа. Това са работници в търговията, ресторантьорството, жилищно-комуналните услуги и енергетиката, образованието, здравеопазването и социалната защита, както и в транспорта (включително таксита).

Освен това служителите на салони за красота и други подобни институции, организации за обществени услуги, детски стаи за игри и развлекателни центрове, театри, кина и концертни зали, музеи и подобни организации, както и работещите на развлекателни събития, също трябва да бъдат ваксинирани.

Списъкът включва също служители на мултифункционални центрове, клиентски отдели на банки и други финансови организации, пощенски служби, както и служители на столичната и регионалните администрации. В Москва и Московска област очакват да ваксинират поне 60% от работещите в тези сфери до средата на август. Задължението за ваксиниране не се отнася за тези, за които ваксинирането е противопоказано.

Както обясни пред ТАСС ръководителят на московския Главконтрол Евгений Данчиков, за неспазване на решението на главния санитарен лекар на столицата се налага административна отговорност в съответствие с Кодекса за административните нарушения на Руската федерация и Москва.

За индивидуални предприемачи глобата може да бъде 30-50 хиляди рубли (680- 1100 лв), за юридически лица - 100-300 хиляди рубли .В случай на увреждане на здравето или повторни нарушения, длъжностно лице може да бъде глобено с 300-500 хиляди рубли, юридическо лице или индивидуален предприемач - в размер от 500 хиляди до 1 милион рубли или спиране на работата му до 90 дни.

В същото време работодателите, които трябва да осигурят ваксинацията на персонала, няма да могат да задължат служител да бъде ваксиниран или уволнен заради отказа му, заяви пред ТАСС Валери Рязански, първи заместникпредседател на Комитета по социална политика на Съвета на федерацията. Той предположи, че на отказалия служител може да се предложи онези видове работа, които не предполагат присъствие на работното място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай