Дмитро Кулеба с важни думи. Похвали европейска страна

направи това на среща с Липавски в Прага

Дмитро Кулеба с важни думи. Похвали европейска страна | StandartNews.com

Украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари днес на чешкия външен министър Ян Липавски за солидарността на Чехия с Украйна, предаде ДПА.

Кулеба направи това на среща с Липавски в Прага.

Двамата външни министри обсъдиха различни теми, като например възможностите за по-нататъшно военно сътрудничество и гледната точка на Европейския съюз по отношение на присъединяването на Украйна към блока.

Чехия, която бе приета в ЕС през 2004 г., познава "всички препятствия" около присъединителния процес и може да помогне с опита си, каза Кулеба.

Прага е подпомогнала досега Киев със стотици милиони евро помощ за военно оборудване, включително танкове, бойни хеликоптери, реактивни системи за залпов огън и артилерийски боеприпаси.

В рамките на посещението си Кулеба призова също и да не бъдат удължавани ограниченията на ЕС за внос на украинско зърно след 15 септември.

Източните страни от ЕС, сред които Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, с одобрението на Брюксел, затвориха пазарите си за пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна до тази дата в опит да защитят собствените си селскостопански сектори, отбелязва ДПА.

Според Кулеба удължаването на тези мерки би било нарушение на принципа на солидарност. В такъв случай Киев е готов "яростно да защити" своите земеделски производители, добави украинският външен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай