Десетки загинали при протестите в Египет

Би Би Си: Бронирани булдозери се насочват към протестиращите

Десетки загинали при протестите в Египет | StandartNews.com

Кайро. Сблъсъци между поддръжници и противници на сваления египетски президент Мохамед Морси избухнаха в Кайро.

Тази сутрин силите за сигурност започнаха операция за изчистването на двата протестни лагери в столицата Кайро. По-малкият лагер на площад Нахда е вече разчистен, като от полицията съобщиха, че са били намерени голямо количество амуниции. Над 200 човека са били арестувани с помощта на местни жители.

"Площад Нахда "е под пълен контрол" и "полицейските сили успяха да премахнат голяма част от палатките на площада", съобщиха от Вътрешното министерство.

Според информация на Би Би Си бронирани булдозери се насочват към стачкуващите пред джамията Рабия ал-Адауия, в източната част на града.

Полицията също така е блокирала страничните улици и са се чули изстрели; силите за сигурност са използвали и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.

По данни на полицията 17 души са загинали при днешната полицейска операция срещу привържениците на Морси.

Ал-Джазира съобщи, че танкове на армията са се насочили към Наср Сити, където се е събрала голяма група поддръжници на Морси. Според очевидец, който се обади в телевизията, жертвите са минимум 15, а се очаква броят им да нарасне. Репортер на телевизията съобщи, че видял "най-малко 94 тела" в морга близо до джамията Рабия ал-Адауия.

От "Мюсюлманското Братство" заявиха, че снайперисти са стреляли в тълпата в Наср Сити от близки сгради, принадлежащи на армията.

Говорител на "Мюсюлманските Братство" обаче съобщи в Туитър, че убитите са над 200, а над 2000 души са ранени. Тези данни не са потвърдени от независим източник.

АФП съобщи, че по нейни данни най-малко 43 души са убити. Репортер на агенцията е преброил телата в импровизирани морги на площад Рабия ал-Адауия", като според него повечето са с огнестрелни рани. Ислямистите заявиха, че "това е най-голямото клане след военния преврат" и призоваха египтяните да излязат на улиците, за да спрат клането, се казва в съобщение на говорителя Гехад ел Хадад, разпространено чрез Туитър.

Жителката на Кайро Рехам Ромеро заяви пред Би Би Си, че по улиците на града се стреля с истински амуниции и двете страни непрекъснато са в схватки: "Погледнахме през прозореца и видяхме как хора се стрелят с истински куршуми. Изравяха плочките от паважа и се замеряха с тях, а според силите за сигурност са хвърляли и коктейли "Молотов". Не се виждат никакви полицаи или поне ние нямаме такава информация".

От египетската държавна телевизия потвърдиха, че петима полицаи са били убити при операцията. Тази информация бе потвърдена и от Министерството на вътрешните работи.

Преди това Ройтерс съобщи, позовавайки се на представители на ислямисткото движение "Мюсюлманско Братство", че полицията е открила огън, като най-малко петима са ранени по улиците на столицата.

Целият транспорт в страната е спрян за неопределено време, след като се появи информация за протести, избухнали в Александрия, Суез, и Асуан. Правителството проведе извънредна среща, за да се опита да намери решение на кризата. В официално изявление, властите обвиниха ислямистите за насилието, обзело страната, и заявиха, че няма да отстъпят от своята позиция да преследват всеки, който нарушава обществения ред.

Централната банка на Египет заповяда на всички финансови институции да престанат да оперират около обяд.

Говорител на Вътрешното министерство заяви, че са били арестувани няколко от лидерите на "Мюсюлманското Братство".

Протестиращи са атакували полицейско управление в Хелван, а има информация и за нападения срещу църкви в южен Египет. Междувременно, Nile News съобщи, че армейски подразделения, между които специални части и парашутисти, са се включили на помощ на полицията в столицата.

Марш в подкрепа на Морси започна в сряда вечерта от площад Нахда. Демонстрантите вървели към улица Файсал в квартал Гиза, когато жителите на квартала започнали да ги замерят с камъни. След около 30-минутен сблъсък привържениците на Морси се оттеглили към площад Нахда. Един човек е загинал по време на сблъсиците.

Европейският съюз окачестви като "изключително тревожни" новините за жертвите при сблъсъците в Египет и призова египетските власти да се въздържат от употребата на сила. "Новините за жертви и ранени са изключително тревожни. Отново заявяваме, че насилието няма да доведе до решение," заяви Микаел Ман, говорител на върховния представител за външното политика Катрин Аштън.

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова поддръжниците на временното правителство на Египет и на сваления президент Мохамед Мурси да се въздържат от насилие, по повод на кръвопролитното разпръсване на протестиращи в сряда, предаде АФП.

„Ние призоваваме всички политически сили незабавно да се върнат към преговорите и да предотвратяват ескалирането на насилието. Всички бъдещи кръвопролития трябва да бъдат предотвратени", каза той пред журналисти.

В началото на юли военните отстраниха президента Морси на фона на масови протести срещу управлението му. В края на месеца главната прокуратура на Египет издаде заповед за арестуването на бившия президент в рамките на разследване по обвинение в организиране и участие в нападения срещу военни, полицейски участъци и затвори по време на събитията от януари-февруари 2011 година. В понеделник арестът на Морси бе удължен с още 15 дни. Това стана в рамките на разследване за възможно споразумение с палестинското движение Хамас. Според следователите, Хамас може би е замесено в нападенията през зимата на 2011 година.

Поддръжниците на Морси се възпротивиха срещу задържането му и обвиненията срещу него и предприеха протестни действия, които доведоха до сблъсъци и жертви. В нощта на 3 август вътрешното министерство отново настоя поддръжниците на бившия президент Мохамед Морси да спрат протестите на площадите Рабия ал-Адауия и Ан Нахда в Кайро.

Повече от 250 души са били убити при сблъсъците оттогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай