Денят Х за Тереза Мей

Хаосът във Великобритания е по Шекспир: Надеждата често е куче без опашка, пише Гардиън

Денят Х за Тереза Мей | StandartNews.com

Новата седмица започва така, както свърши старата: с варианти за пъзела Brexit и с въпроса какво наистина искат британците.

Британският премиер Тереза Мей все още не е представила своя "План Б", за да обясни как иска да предотврати рисковото сбогуване с ЕС без договор.

Слуховете за отделен пакт с Ирландия за митническа свобода са толкова страстно отричани в Дъблин, сякаш в съседната изпитваща затруднения страна Лорд Волдемор произнася фалшиво заклинание към света.

Източници от правителството на Република Ирландия заявиха, че „няма шанс" за сключване на двустранно споразумение между Лондон и Дъблин, с което да се избегне необходимостта от предпазна клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, пише британският Guardian, цитиран от investor.bg.

ЕС заяви много ясно, че споразумението за Brexit не може да бъде предоговаряно освен ако премиерът Мей не промени предложенията си, добавят представителите на Дъблин. Ирландското правителство държи на цялото споразумение, договорено между Лондон и Брюксел, включително на предпазната клауза, увери ирландският външен министър Саймън Ковини.

В същото време в Уестминстър се формира надпартийна и очевидно проевропейска коалиция срещу крайния курс на Мей. И в тези дни на хаос във Великобритания мнозина може да се сетят за една фраза на Шекспир: „Надеждата често е куче без опашка".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай