Черен ден в Германия, хиляди загубиха работата си

Какво се случва?

Черен ден в Германия, хиляди загубиха работата си | StandartNews.com

Поредна крупна верига универсални магазини в Германия "Галерия Карщат Кауфхоф" (Galeria Karstadt Kaufhof) планира да затвори 52 от общо 129 останали магазина, според Централния работнически съвет, цитиран от БТА.

"Това означава, че общо над 5000 служители ще загубят работа", обявиха днес представители на служителите в компанията. "Това е черен ден", добавиха те. 

"Галерия Карщат Кауфсхоф" трябваше да потърси спасение с процедура за несъстоятелност в края на октомври за втори път за по-малко от три години. 

В писмо до служителите шефът на компанията Мигел Мюленбах заяви, че покачващите се цени на електроенергията и спада на потреблението в Германия са причините за трудностите, с които се сблъсква веригата магазини. 

Той даде ясно да се разбере, че ще са необходими значителни съкращения във веригата клонове и сериозно намаление на работните места. 

Това е вторият опит на гиганта в търговията на дребно да се върне на пътя към трайния успех посредством защитна процедура и свързаното  с това съкращаване на дълга. Първият опит бе през 2020 година при първия локдаун заради пандемията, който донесе само временно облекчение въпреки затварянето на 40 магазина, загубата на около 4000 работни места и отписването на над 2 милиарда евро дълг.

През 2021 година и отново в началото на 2022 година компанията бе принудена да поиска държавна подкрепа заради пандемията. Тя е получила от Германския фонд за икономическо стабилизиране общо 680 милиона евро. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай