Бюджетът на ЕС зацикля

Отлагат началото на срещата на върха с 2 часа, Камерън иска по-ниски цифри

Бюджетът на ЕС зацикля | StandartNews.com

Брюксел. Трудната среща на върха на ЕС, на която трябва да бъде договорен бюджетът за 2014-2020 г., беше отложена с два часа - за 16,30 ч по Гринуич, за да има повече време за обсъждане на компромисно споразумение, съобщи официален представител на съюза.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън предупреди , че може да не бъде постигнато споразумение за бюджета на ЕС, ако няма допълнителни съкращения към тези, които са били предложени по време на последната среща на лидерите на европейския блок, предаде АФП.

„Предложените цифри по време на срещата през миналия ноември бяха твърде високи. Те трябва да бъдат намалени. Ако това не се случи, няма да има споразумение”, каза Камерън.

Откриването на срещата, което първоначално беше насрочено за 14 ч по Гринуич, беше отложено, защото е необходимо повече време за работа по компромисно предложение, съобщи официалният представител, пожелал да остане анонимен.

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой заяви вчера, че е сигурен в постигането на съгласие от всички 27 лидери след преработване на компромисното предложение, подготвено за специалната среща на върха, посветена на бюджета, през ноември м. г., която се провали.

Източници на ЕС заявиха, че Ван Ромпой ще намали цифрата от ноември за ангажиментите към бюджета на държавите-членки от 973 милиарда евро на около 957 милиарда евро. В същото време действителните разходи, които са ключова цифра за Великобритания, ще бъдат намалени от 905 милиарда евро през ноември на 935 милиарда евро.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да приеме бюджет на ЕС, който „изоставя земеделието и игнорира икономическия ръст”,

Чехия е готова да наложи вето на предложения европейски бюджет за периода от 2014 до 2020 г., съобщи премиерът й Петр Нечас, цитиран от чешките медии, след като пристигна за напрегната среща на върха в Брюксел.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е сигурна дали лидерите на ЕС ще успеят да постигнат споразумение за бюджета на европейския блок за периода 2014-2020 година.
„Все още не може да се каже дали ще има споразумение. Позициите на отделните страни все още значително се различават”, каза Меркел. Германия е сред страните, които настояват за намаляване на разходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай