Брюксел размаха пръст на Лондон

Брюксел размаха пръст на Лондон | StandartNews.com

Туск и Юнкер нарекоха неприемливи някои искания на Камерън за реформи в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че някои от исканията на британския премиер Дейвид Камерън за реформи в ЕС, които той се очакваше да представи на срещата на върха днес, ще бъдат сметнати за неприемливи от лидерите на останалите страни членки на ЕС, съобщи Франс Прес.

"Консултациите, които проведох с всички държави членки, показаха добрата воля на участниците. Това обаче не променя факта, че някои аспекти от британските предложения за реформи изглеждат неприемливи", каза Туск пред репортери.

"Ако обаче премиерът Камерън убеди лидерите, че можем да работим заедно за намиране на решение по отношение на всички четири ключови точки, ще имаме реален шанс да сключим сделка през февруари", добави президентът на Европейския съвет. По време на вечеря в рамките на срещата на върха в Брюксел Камерън се очакваше да изложи исканията си за реформи в ЕС в 4 области, преди да се проведе британският референдум за членство в съюза.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък заяви, че е готов да разгледа всякакви възможности в рамките на преговорите с Камерън за предоговаряне на условията на британското членство в ЕС с изключение на 4-годишната забрана за плащане на социални надбавки за европейските мигранти. Юнкер подчерта, че не иска Великобритания да напуска ЕС, но не може да допусне споразумение, което ще накърни правата на другите страни от европейския блок. "Искаме справедлива сделка с Лондон, но тя трябва да е справедлива и за останалите 27 страни", заяви Юнкер преди срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай