Бой до припадък срещу вълната от протести в Турция

Бой до припадък срещу вълната от протести в Турция | StandartNews.com

Съветник на Ердоган се нахвърли с ритници срещу демонстрант на земята

Анкара. Протестите срещу трагедията с 282-ма миньори в турския град Сома се превърнаха в батална сцена, като полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия, а пострадали демонстранти стигнаха до болница, съобщава АФП.

Многохилядни демонстрации се събраха в няколко турски града, включително 20 000 души по улиците в Измир. Точно там обаче, както съобщи агенция ЕФЕ, няколко синдикалисти изпаднаха в безсъзнание заради сблъсъка с полицията. Протести имаше още в Бурса, Анталия, Анкара и Истанбул, както и в самия град Сома, където се случи инцидентът във вторник. Няколко водещи синдиката обявиха еднодневна стачка в знак на протест срещу приватизацията на мините, която според тях е виновна за влошаването на сигурността в рудниците.

За втори пореден ден полицията не се поколеба да използва сълзотворен газ и водни оръдия в опит да разпръсне демонстрациите. Резултатът бяха множество пострадали, между които и председателят на един от главните работнически синдикати в страната Кани Беко. Турски медии съобщиха, че той е бил приет в болница след полицейска намеса, след като е загубил съзнание.

На кориците на вчерашните турски вестници пък се появиха скандални снимки, на които се вижда как съветник на премиера Реджеп Ердоган бие протестиращ. На кадрите се вижда какправителственият съветник Юсуф Еркел рита жестоко повален на земята демонстрант, държан от полицаи. Побоят започнал, след като протестиращият ударил кола на кортежа на премиера.

"Не е инцидент, убийство е", скандираха демонстрантите, настоявайки, че до трагедията се е стигнало заради занижените мерки за сигурност.

Демонстрации имаше и в Сома, където на посещение пристигна президентът Абдулах Гюл. Въпреки всеобщото недоволство срещу властите, той бе посрещнат сравнително спокойно, в сравнение с народния гняв, който се стовари върху премиера Ердоган ден по-рано. Гюл призова турците да бъдат единни в трудните времена.

Анкара отказала проверка през април

Управляващите в Турция са отхвърлили идея за разследване на мината в Сома, където загинаха 282 души. Миналия месец опозиционният политик Йозгюр Йозел се появи с миньорска каска в парламента, искайки разследване заради многобройните инциденти в мини в западния турски град.

Неговият призив бе отхвърлен от депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, чието голямо парламентарно мнозинство им дава възможност да блокират почти всяко предложение на опозицията, коментира Ройтерс. Нашето предложение имаше за цел да предотврати инциденти като този, каза Йозел, депутат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Той обвини договорите, въведени от партията на Ердоган през изминалото десетилетие, които позволиха на частни фирми да управляват някога държавни мини, за това, че са съсипали стандартите за безопасност.

Извадените тела са вече 282

Броят на жертвите на инцидента в мината в Сома достигна 282 души. Спасители продължаваха да издирват миньорите и се смята, че под земята има блокирани още 100-тина души.

Междувременно пожарът под земята продължава. Надеждата за намиране на оцелели обаче угасва. За 12 часа няма изваден жив миньор от мината, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Той обяви, че ще подаде оставка, ако бъдат доказани твърденията, че в мината в град Сома са работели непълнолетни, предаде турската частна телевизия НТВ. Турските медии разпространиха новината, че 15-годишно момче може да е работело в мината. Това твърдение се основаваше на думите на роднина на момчето, който очакваше пред мината новини.

Премиерът се скрил в супермаркет

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, който посети почернения град Сома часове след трагедията в мината, не се е разминал само с "любезни" приказки на сънародниците си, които успяха да пробият охраната и стигнаха до колата му и я заудряха.

Роднини на загинали миньори се нахвърлили върху Ердоган и гневът им бил толкова неудържим, че се наложило той да се скрие за известно време в супермаркет, докато полицията и охранителите му успят да обуздаят тълпата. Освен това трябвало да свалят номера от автомобила, за да не бъде потрошен.

Социалните медии прегряха от възмущение на изказването на Ердоган, че подобни инциденти и аварии в мини са "нещо обикновено" и "неизбежно", давайки примери за такива трагедии в Англия и Китай отпреди два и три века до наши дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай