Борис Джонсън оглави британската дипломация

Борис Джонсън оглави британската дипломация | StandartNews.com

Един от основните активисти на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън е новият външен министър на страната. Изненадващата новина бе съобщена от новата британска премиерка Тереза Мей, която обяви ключови назначения в правителството си.

Джонсън до неотдавна бе смятан за основния претендент да наследи бившия вече премиер Дейвид Камерън. Според Ройтерс назначението му е жест на помирение с цел да се заличат болезнените травми от разкола в партията по въпроса за отношенията с Европа.

В новото правителството ще има специален пост министър за "Брекзит", който е предоставен на евроскептика Дейвид Дейвис. Според британските медии решението за назначаването на Джонсън означава, че министерството за Брекзит ще поеме основната тежест на външната политика. Опитният досегашен външен министър Филип Хамънд поема финансовото министерство от Джордж Озбърн и така става вторият по важност човек в кабинета.

Озбърн, един от най-ярките привърженици на оставането в ЕС, подаде оставка вчера. В първото си телевизионно обръщение като премиер снощи Тереза Мей призова към обединяване на нацията. "Ние вярваме в съюза не само между народите на Обединеното кралство, но и между всички наши жители, между всеки от нас, откъдето и да произхождаме. Това означава да водим борба с наболелите несправедливости", отбеляза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай