Борис: На всяка цена напускаме ЕС на 31 октомври

Ще постигнем нова по-добра сделка, която се основава на свободната търговия, каза Джонсън

Борис: На всяка цена напускаме ЕС на 31 октомври | StandartNews.com

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания "на всяка цена" ще напусне ЕС на 31 октомври.

"Ще постигнем нова по-добра сделка, която се основава на свободната търговия", каза Джонсън пред правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" 10, малко след аудиенцията при кралица Елизабет Втора, на която той бе натоварен със задачата да сформира ново правителство.

Джонсън каза, че Великобритания трябва да е подготвена и за възможността Брюксел да откаже повече да преговаря за Брекзит, което означава, че ще се стигне до излизане от ЕС без сделка.

Борис Джонсън официално встъпи в длъжност като премиер на Великобритания. Това стана малко след пристигането му в Бъкингамския дворец за аудиенция при кралица Елизабет Втора.

По-рано днес досегашният премиер Тереза Мей подаде официално оставка пред британския монарх. "Този следобед на аудиенция с кралицата Тереза Мей подаде оставка като премиер. Нейно Величество изрази добра воля да я приеме", се казва в изявление на британското кралско семейство.

Малък инцидент беляза пътуването на Джонсън до Бъкингамския дворец. Демонстранти от неправителствената организация "Гринпийс" препречиха за по-малко от минута пътя на автомобила му. Протестиращите носеха плакат с надпис "Климатично извънредно положение". Накрая автомобилът на Джонсън успя бавно ги заобиколи и не след дълго пристигна пред двореца.

Борис Джонсън е поредният британски премиер, който ще се настани на Даунинг стрийт 10 - резиденцията на британските премиери. По този повод Ройтерс припомня няколко любопитни факти, свързани с нея.

Джонсън е 77-ият премиер, който ще обитава прочутата сграда, криеща се зад черна врата и фасада. Първоначално обаче цветът на фасадата не е бил черен, а жълт. Пребоядисан е черен, за да бъде тя разпознаваема.

Сградата се превръща в официална резиденция на ръководителите на правителството, когато Крал Джордж Втори в началото на 30-те години на 18-и век подарил собствеността върху имота на първия британски премиер Робърт Уолпоул.

Даунинг стрийт 10 има проблеми с мишките и за да се справи с тях си има и постоянно пребиваваща там котка. Тя е известна като главен мишеловец. През 2011 г. на поста беше назначен котаракът Лари. Очаква се той да остане на служба и при новия обитател Джонсън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай